”Ennen diagnoosia elämäni oli hektistä ja kirjavaa”

Ennen Asberger-diagnoosiaan Cos Michael ei voinut ymmärtää, miten muut ihmiset pystyivät elämään kuten hän olematta täysin uupuneita.

Brittiläistutkija Cos Michael sai Asperger-diagnoosin vasta 50-vuotiaana. Sitä ennen hän oli työskennellyt muun muassa näyttelijänä sekä televisiokanava BBC:n taustatoimittajana ja tuottajana.

− Ennen diagnoosin saamista elämäni oli hektistä ja kirjavaa. En voinut ymmärtää, miten muut ihmiset pystyivät elämään kuten minä ilman että he olivat täysin uupuneita, Michael kertoo Autismi- ja Aspergerliiton tiedotteessa.

Diagnoosinsa jälkeen Michael on saavuttanut mainetta autismitutkijana. Hän pitää 14. joulukuuta luennon Tampereella osana kaupungissa järjestettävää autismikirjon tapahtumaa.

Cosin johtama Ageing and Autism -projekti sai toissa vuonna National Autistic Societylta erityismaininnan erinomaisesta aikuisuuden ja ikääntymisen tutkimuksesta. Hänen käsikirjansa on julkaistu suomeksi nimellä Aktiivinen ikääntyminen autismin kirjolla.

− Haluamme kaikki pysyä terveinä myös ikääntyessämme. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että autismikirjon henkilöt kuolevat usein valtaväestöä nuorempina, Michael huomauttaa.

Michaelin mukaan tämä johtuu siitä, ettei ikääntyvien autismikirjon henkilöiden tarpeita osata tunnistaa sosiaali- ja terveydenhuollon puolella.

− Autismikirjon henkilöt ikääntyvät samalla tavalla kuin muut, joten sairastumme myös samoihin ikääntymiseen liittyviin sairauksiin. Lääkärit ja asiantuntijat tietävät usein näistä sairauksista, mutta he eivät ole autismiasiantuntijoita, Michael painottaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt