Verkkouutiset

Ennakkoääniä lasketaan kuntavaalien vaalipäivänä Kallion virastotalossa Helsingissä 9. huhtikuuta 2017. LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

Ennakkoäänestys kestää poikkeuksellisesti kaksi viikkoa

Kuntavaalit toimitetaan sunnuntaina 13. kesäkuuta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kotimaan ennakkoäänestysaika on tänä vuonna poikkeuksellisesti kaksi viikkoa, 26.5.-8.6. Ulkomailla ennakkoäänestysaika on 2.-5.6., mutta monissa ulkomailla sijaitsevissa ennakkoäänestyspaikoissa äänestysajanjakso on tätä lyhyempi, kertoo oikeusministeriö.

Vaalipäivänä voi äänestää vain äänioikeusilmoitukseen merkityssä äänestyspaikassa. Ennakkoäänestyksessä äänestyspaikan voi valita vapaasti. Luettelo ennakkoäänestyspaikoista löytyy oikeusministeriön vaalit.fi-sivustolta. Sivustolle päivitetään 19.5. myös tiedot niistä ennakkoäänestyspaikoista, joissa äänestys toteutetaan ulkona.

Äänestyspaikkojen osoitteista ja aukioloajoista saa tietoja myös maksuttomasta vaalipalvelunumerosta. Suomenkielisen puhelinpalvelun numero on 0800 9 4770 ja ruotsinkielisen 0800 9 4771. Vaalien WhatsApp-viestipalvelun numero on 050 438 8730.

Henkilöllä, joka täyttää viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta, on äänioikeus kuntavaaleissa omassa kotikunnassaan. Suomen kansalaisten ohella äänioikeutettuja ovat ne EU-maiden sekä Islannin ja Norjan kansalaiset, joilla on kotikunta Suomessa.

Muut ulkomaalaiset ovat äänioikeutettuja, jos heillä on ollut kotikunta Suomessa vähintään kahden vuoden ajan.

Äänioikeuskunta määräytyy väestötietojärjestelmässä 23.4. olleiden tietojen perusteella. Äänioikeutettuja on koko maassa 4[nbsp]464[nbsp]814.

Äänioikeutetut saavat Digi- ja väestötietovirastolta ilmoituksen äänioikeudesta. Sen liitteenä on luettelo äänioikeutetun lähialueen ennakkoäänestyspaikoista sekä ohjeet turvalliseen äänestämiseen koronaepidemian aikana.

Äänioikeusilmoitukset lähetetään postitse. Jos äänioikeutettu on ilmoittanut vastaanottavansa viranomaistiedotteet sähköisesti, ilmoitus lähetetään Suomi.fi-palveluun.

Kuntavaaleissa voi äänestää oman kunnan ehdokkaita. Ehdokashakemukset tuli tehdä kuntien keskusvaalilautakunnille viimeistään 4.5. Kunnat tarkistavat hakemukset ja vahvistavat ehdokasasettelun 14.5. Ehdokaslistojen yhdistelmät, mukaan lukien ehdokasnumerot, julkaistaan vaalit.fi-sivustolla 14.5.

Hengitystieoireisia ja lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä olevia äänestäjiä varten on suunniteltu erityistoimenpiteitä äänestyksen mahdollistamiseksi. Äänestäjät voivat kysyä neuvoa erityisjärjestelyistä oman kuntansa keskusvaalilautakunnalta.

Henkilöllisyys todistettava

Äänestäjän on esitettävä selvitys henkilöllisyydestään. Henkilöllisyyden voi todistaa kuvallisella asiakirjalla, esimerkiksi ajokortilla tai poliisin myöntämällä henkilökortilla tai passilla.

Selvitykseksi kelpaa myös ns. pahvinen ajokortti, jos vaalivirkailija tunnistaa äänestäjän siinä olevasta kuvasta. Oleellista on, että vaalivirkailija voi varmistua äänestäjän henkilöllisyydestä. Jos äänioikeutetulla ei ole henkilöllisyyttä osoittavaa voimassa olevaa asiakirjaa, hän voi saada poliisilaitokselta maksuttoman, väliaikaisen henkilökortin äänestämistä varten.

Vaalivirkailija voi pyytää äänestäjää poistamaan hetkeksi kasvomaskin henkilöllisyyden toteamiseksi.

Kotiäänestyksessä saa äänestää henkilö, jonka kyky liikkua tai toimia on rajoittunut siinä määrin, ettei hän pääse ilman kohtuuttomia vaikeuksia ennakkoäänestyspaikkaan tai vaalipäivän äänestyspaikkaan. Kotiäänestys tapahtuu henkilön kotona ennakkoäänestysajanjaksona.

Kotiäänestykseen on ilmoittauduttava oman kunnan keskusvaalilautakunnalle viimeistään 1.6. ennen kello 16. Myös samassa taloudessa asuva omaishoitaja voi tietyin edellytyksin äänestää kotiäänestyksen yhteydessä.

Hallituksen esityksen mukaan tänä vuonna kuntavaaleissa toimitetaan laitosäänestys ensimmäistä kertaa Puolustusvoimien varusmieskoulutusta antavien joukko-osastojen varuskunnissa ja Rajavartiolaitoksen varusmieskoulutusta antavissa yksiköissä.

Myös sairaaloissa, vankiloissa ja hoitolaitoksissa järjestetään laitosäänestys kuten aiemmissakin vaaleissa.

Vaalien ajan ulkomailla oleskelevat äänioikeutetut voivat äänestää kuntavaaleissa kirjeitse. Äänioikeutetun on kirjeäänestystä varten tilattava kirjeäänestysasiakirjat etukäteen ulkomaille, ne saatuaan äänestettävä ja postitettava äänensä lähetekuoressa ulkomailta Suomeen oman kuntansa keskusvaalilautakunnalle.

Kirjeäänestäminen on mahdollista 14.5. alkaen. Kirjeäänen on oltava perillä oikeassa keskusvaalilautakunnassa viimeistään vaalipäivää edeltävänä perjantaina 11.6. ennen kello 19.

Valittujen valtuustojen toimikausi alkaa 1.8.2021 ja päättyy 31.5.2025.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)