YK:n ilmastoneuvotteluissa saavutettiin neuvottelutulos. LEHTIKUVA / AFP

Energiateollisuus tyytyväinen ilmastoneuvotteluihin

Neuvottelutuloksen uskotaan antavan uskottavat raamit välttämättömille kansainvälisille ilmastotoimille.

Energia-alaa edustavan Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä kertoo olevansa tyytyväinen, että Puolan Katowicessa on saavutettu yhteisymmärrys Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanon säännöistä. Hänen mukaansa neuvottelutulos antaa hyvät ja uskottavat raamit välttämättömille kansainvälisille ilmastotoimille.

– Pariisissa 2015 neuvoteltu ilmastosopimus jäisi tehottomaksi ilman selkeitä ja yhdenmukaisia toimeenpanon sääntöjä. On tärkeää, että kukaan ei irtautunut sopimuksesta, Leskelä sanoo liiton tiedotteessa.

Leskelän mielestä YK:n ilmastoneuvotteluiden tärkein anti on se, että jatkossa jokaisen valtion ilmastotoimia seurataan ja mitataan samoilla säännöillä. Pariisin sopimusta aletaan soveltaa 2020, jolloin ensimmäistä kertaa myös tarkastellaan valtioiden antamien päästövähennysten riittävyyttä.

– On selvää, että tämän hetken sitoumukset eivät vielä riitä ilmastohaasteen ratkaisuksi. Nyt on saatu sopimus ja sille yllättävän yksityiskohtaiset säännöt. Vielä tarvitaan poliittinen tahto muuttaa sitoumukset konkreettisiksi päätöksiksi.

Energia-alalle on hänen mukaansa tärkeää, että ilmastopolitiikka on ennakoitavaa ja pitkäjänteistä.

– Suomessa energia-alan toimijat ovat sitoutuneet Pariisin sopimuksen tavoitteisiin. Alan päästöt ovat puolittuneet kymmenessä vuodessa ja puolittuvat edelleen seuraavan kymmenen vuoden aikana. Ilmastohaasteeseen vastaaminen on vaikeaa, mutta meillä on osaamista ja tahtoa tehokkaiden ratkaisujen löytämiseen.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt