Verkkouutiset

Energiateollisuus alttiina kybervakoilulle ja sabotaasille

Puutteet turvallisuusasenteessa, priorisoinnissa ja tietoisuudessa ovat kädenojennus hyökkääjille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Haitalliset toimijat kohdistavat yhä useammin mielenkiintonsa kriittisen infrastruktuurin kohteisiin ja energianjakelujärjestelmään. Verkossa toisiinsa kytketyt energiateollisuuden järjestelmät ovat kasvattaneet haavoittuvuuden mahdollisuutta, ja kyberhyökkäykset voivat edetä jonkin aikaa kenenkään huomaamatta, F-Securen tuore selvitys osoittaa.

Öljyn hinnan laskeminen on saanut energiayhtiöt etsimään säästökohteita. Toimintojen yhdistäminen voi kuitenkin heikentää palvelun joustavuutta ja häiriönsietokykyä. Syntyy uusia, yksittäisiä ja kriittisiä haavoittuvia kohtia, jolloin pienikin häiriö toimitusketjussa voi johtaa merkittäviin seurauksiin.

– Vakoilu- ja sabotaasihyökkäykset kriittisen infrastruktuurin kohteisiin ovat lisääntyneet vuosien mittaan, enkä millään usko, että ne loppuisivat, sanoo F-Securen tietoturvatutkija Sami Ruohonen.

Teollisten hallintajärjestelmien (ICS) yhdistäminen julkiseen verkkoon yleistyy. Merkittävä määrä käytössä olevista ICS-järjestelmistä on otettu käyttöön ennen kuin kellon ympäri toimivat nettiyhteydet olivat arkipäivää. Stuxnet-haittaohjelmasta ei ollut tuolloin tietoakaan.

– Useissa teollisia järjestelmiä ohjaavissa OT-komponenteissa (Operational Technology) on sisäänrakennettuja etäohjausmahdollisuuksia, mutta niistä puuttuu joko kokonaan tai osittain tietoturvaominaisuudet, kuten autentikointi, F-Secure kertoo.

Kun teollisia järjestelmiä rakennettiin, tietoturvan puute ei ollut realistinen uhkakuva. Ikääntyneissä protokollissa ja järjestelmissä ei ole koskaan ollut tietoturvaominaisuuksia, jotka nykyään ymmärretään perusominaisuuksiksi. Näiden järjestelmien muuttaminen internetin aikakaudelle on avannut ne useista suunnista tuleville hyökkäyksille.

– Kriittinen infrastruktuuri on aina kiinnostava kohde vieraalle valtiolle, myös rauhan aikana, Ruohonen sanoo.

Vaikka hyökkäykset ovat pysyvä ilmiö, hän opastaa organisaatioita pohtimaan tietoturvansa tilaa sekä harkitsemaan nykyaikaisten teknologioiden, kuten EDR-ratkaisun käyttöönottoa.

– EDR on nopea tapa lisätä valmiuksia havaita ja reagoida kehittyneisiin uhkiin ja kohdennettuihin hyökkäyksiin, jotka saattavat läpäistä perinteiset tietoturvaratkaisut. Hallittu EDR -ratkaisu tarjoaa muun muassa ympärivuorokautisen monitoroinnin, hälytykset ja reagoinnin. Organisaatioiden IT-osastot voivat valvoa havaintoja normaaliin työaikaan ja asiaan erikoistunut tietoturvatiimi huolehtii lopusta, sanoo Ruohonen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)