Donald Trump. LEHTIKUVA / AFP Mandel Ngan

Enemmistö vastustaa Donald Trumpin viraltapanoa

Kyselyn mukaan Yhdysvalloissa suhtaudutaan varauksella kongressin alahuoneen tutkintaan.

Tuoreen mielipidemittauksen mukaan 59 prosenttia amerikkalaisista vastustaa presidentti Donald Trumpin erottamista kongressin viraltapanomenettelyn kautta.

Monmouthin yliopiston kyselyssä 69 prosenttia demokraattipuolueen kannattajista tuki erottamista, mutta sitoutumattomista vain 30 prosenttia ja republikaaneista kaksi prosenttia.

Trumpin kannatus on saman tutkimuksen mukaan tällä hetkellä 40 prosenttia.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen oikeusvaliokunnan puheenjohtaja Jerry Nadler ilmoitti aiemmin elokuussa aloittavansa viraltapanotutkinnan.

USA Todayn mukaan Nadler pyysi samalla viittä muuta demokraattisen puolueen valiokuntajohtajaa avustamaan tutkimusta, jonka on määrä keskittyä väitteisiin oikeustutkinnan häiritsemisestä ja muihin mahdollisiin väärinkäytöksiin.

Alahuoneen puhemiehenä toimiva demokraattipuolueen Nancy Pelosi on toistaiseksi vastustanut menettelyä. Mahdollista tutkintaa on pidetty poliittisena riskinä, joka voisi nostaa presidentin kannatuslukemia ja innostaa republikaanien äänestäjiä ensi vuonna pidettävissä vaaleissa.

Viraltapano edellyttää Yhdysvaltain perustuslain mukaan maanpetosta, lahjontaa tai muita vakavia rikoksia. Varsinaisen kirjauksen on arvioitu jättävän aiheen suhteen huomattavasti tulkinnanvaraa.

Kongressin tutkimuksen jälkeen viraltapano edellyttäisi alahuoneen enemmistön tukea ja kahden kolmasosan enemmistöä senaatissa. Läpimeno on epätodennäköistä, sillä republikaaneilla on tällä hetkellä 53 senaattoria ja demokraateilla 47.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt