Enemmistö suomalaisista tukee sananvapautta. LEHTIKUVA / LAURA UKKONEN

Enemmistön mukaan sananvapautta ei tule rajoittaa

Sananvapauden kaventamista kannattavat eniten vasemmistopuolueiden ja vihreiden tukijat.

Kunnallisalan kehittämissäätiön Kantar TNS Oy:llä teettämän tutkimuksen mukaan 61 prosenttia suomalaisista ei halua yhteiskunnan valvovan ja rajoittavan ihmisten sananvapautta. Väitteen ”yhteiskunnan ei tulisi rajoittaa millään tavalla sananvapautta” hyväksyi 48 prosenttia ja kielsi 45 prosenttia vastaajista.

Eniten ajatus sananvapauden rajoittamisesta saa kannatusta sosiaalidemokraattien (50 prosenttia), vasemmistoliiton (44 prosenttia) ja vihreiden (41 prosenttia) kannattajien parissa. Tiukimmin sananvapauden puolesta ovat perussuomalaisten (81 prosenttia), RKP:n ja kristillisdemokraattien (70 prosenttia), kokoomuksen (68 prosenttia) ja keskustan (61 prosenttia) kannattajien parissa.

Samaten perussuomalaisten (81 prosenttia), RKP:n ja kristillisdemokraattien (76 prosenttia)  ja kokoomuksen (51 prosenttia) kannattajista ajattelee, ettei ole mitään erusteita rajoittaa sananvapautta. Enemmistö vasemmistoliiton (63 prosenttia), vihreiden (63 prosenttia), SDP:n (60 prosenttia) ja keskustan (51 prosenttia) kannattajista kiistää, ettei sananvapaudella olisi mitään rajoja.

Enemmistö suomalaisista eli 67 prosenttia vastustaa ajatusta, että kansanryhmää vastaan kiihottaminen poistettaisiin rikoslaista, kun taas 21 prosenttia sitä kannattaa. Puolueiden kannattajista ainoastaan perussuomalaisten enemmistö (62 prosenttia) olisi valmis poistamaan pykälän rikoslaista. Tiukin kannatus pykälälle on vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajien parissa: 91 ja 89 prosenttia.

Selvä enemmistö suomalaisista eli 68 prosenttia on sitä mieltä, ettei lainsäädännön tule yrittää suojella ihmisiä toisten ihmisten puheiden aiheuttamalta mielipahalta. Selvimmin tätä mieltä ovat perussuomalaisten (85 prosenttia) ja kokoomuksen (78 prosenttia) kannattajat.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt