Puoluesihteerit (vasemmalta oikealle) Riikka Slunga-Poutsalo (ps.), Asmo Maanselkä (kd.), Joonas Leppänen (vas.), Lasse Miettinen (vihr.), Janne Pesonen (kok.), Fredrik Guseff (r.) sekä Antton Rönnholm (sd.). LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Enemmistö puolueista haluaa maakuntavaalit eduskuntavaalien yhteyteen

Keskustan ja kokoomuksen puoluesihteerien mielestä maakuntavaalien ajankohdalla spekulointi on turhaa.

Enemmistö eduskuntapuolueista katsoo, että maakuntavaalit voitaisiin järjestää eduskuntavaalien yhteydessä huhtikuussa 2019. Tätä mieltä ovat siniset, SDP, vihreät, vasemmistoliitto, RKP ja KD.

Hallituspuolueista keskusta ja kokoomus eivät halua ottaa kantaa maakuntavaalien ajankohtaan.

– Turha aikataulua on paaluttaa tällä hetkellä. Odotan, että eduskunta saa lait käsiteltyä, keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska sanoo Verkkouutisille.

Ovaska lisää, että keskustan kanta on se, että maakuntien perustamiseen on jäätävä riittävästi aikaa vaalien jälkeen.

Kokoomuksen puoluesihteerin Janne Pesosen mielestä maakuntavaalien ajankohdalla spekulointi on tässä vaiheessa turhaa.

Kolmas hallituspuolue siniset on valmis linjaamaan vaalien ajankohdasta.

– Yleisellä tasolla ollaan keskusteltu ja meidän näkemyksen mukaan ne tulisi järjestää keväällä eduskuntavaalien yhteydessä huhtikuussa. Silloin se olisi kaikkein järkevintä ja taloudellisinta ja täyttäisi myös valtiosääntöasiantuntijoiden näkemykset, sanoo sinisen tulevaisuuden puoluesihteeri, kansanedustaja Matti Torvinen.

Valtiontaloudesta säästyy rahaa

Oppositiopuolueista SDP on edustanut puoluesihteerien välisissä neuvotteluissa kantaa, että maakuntavaalit tulisi järjestää eduskuntavaalien yhteydessä huhtikuussa. SDP:n järjestöpäällikkö Jenny Suominen sanoo, että SDP on edelleen samalla kannalla.

Vihreät on sitä mieltä, että maakuntavaalit voidaan järjestää aikaisintaan puolen vuoden kuluttua siitä, kun sote- ja maakuntalait on käsitelty ja hyväksytty eduskunnassa, ja ne ovat tulleet voimaan.

– Toisin sanoen: aikaisintaan eduskuntavaalien yhteydessä huhtikuussa 2019, vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen vastaa.

Vasemmistoliiton puoluesihteerin Joonas Leppäsen mielestä maakuntavaalit olisi järkevintä ja RKP:n puoluesihteerin Fredrik Guseffin mielestä luonnollisinta järjestää eduskuntavaalien yhteydessä.

– On luonnollisinta siirtää ne suoraan eduskuntavaalien yhteyteen, jolloin säästyy rahaa valtiontaloudesta ja resursseja puolueilta, kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä perustelee.

Verkkouutiset ei tavoittanut perussuomalaisten puoluesihteeriä Riikka Slunga-Poutsaloa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt