Asiakkaita Punavuoren vastaanottokeskuksessa Helsingissä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Enemmistö pitää maahanmuuton määrää liiallisena

Asenteet ovat muuttuneet hieman myönteisimmiksi viime vuosina.

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n julkaiseman tutkimuksen mukaan 52 prosenttia suomalaisista pitää tämänhetkisiä maahanmuuttomääriä liian suurina.

Suhtautuminen määrittyy pitkälti poliittisten kantojen mukaan. Myönteisimmin maahanmuuttoon suhtautuvat vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n äänestäjät. Tiukin linja on perussuomalaisten ja sinisten kannattajilla.

Ilmi tulleet seksuaalirikosepäilyt eivät ole vaikuttaneet merkittävästi maahanmuuttoa koskeviin asenteisiin. Suhtautuminen on osin jopa myönteisempää kuin syksyllä 2018.

– Viime aikoina on puhuttu paljon maahanmuuttoasenteiden jyrkentymisestä, mutta tosiasiassa ne ovat siis muuttuneet hieman pehmeämmiksi, EVA:n tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto toteaa.

Vastaajista 39 prosenttia totesi Suomen tarvitsevan maahanmuuttoa työelämän tarpeisiin väestösyistä. Työperäisen maahanmuuton torjuu nyt selvästi harvempi kuin aiempina vuosina.

Työperäistä maahanmuuttoa koskevat asenteet olivat edellisen kerran yhtä myönteisiä syksyllä 2006 eli ennen globaalin talouskriisin puhkeamista.

Tulokset perustuvat noin 2 000 henkilön antamiin vastauksiin internet-paneelin kautta. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Syksyn tiedot kerättiin syys-lokakuussa 2018 ja talven tiedot tammi-helmikuun vaihteessa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt