Donald Trumpin Twitter-tili suljettiin Capitolin mellakan jälkimainingeissa. LEHTIKUVA / AFP

”En ole ylpeä” – näin Twitterin johtaja perustelee Donald Trumpin sulkua

Jack Dorseyn mukaan kyse on yleisestä turvallisuudesta.

– En iloitse tai tunne ylpeyttä siitä, että jouduimme sulkemaan Donald Trumpin Twitteristä tai siitä, miten tähän pisteeseen tultiin, Pikaviestipalvelu Twitterin perustaja ja toimitusjohtaja Jack Dorsey toteaa.

Twitterin päätös on herättänyt runsaasti keskustelua. Tilannetta on kärjistänyt entisestään Facebookin päätös sulkea Trump myös sen ja Instagramin ulkopuolelle.

Monet ovat kiitelleet Twitterin ratkaisua, mutta sitä on myös arvosteltu sananvapauskysymyksenä. Esimerkiksi Saksan liittokansleri Angela Merkel piti päätöstä ”ongelmallisena”, ja perusteli, että vastuu tällaisista asioista tulisi olla lainsäätäjillä ja oikeusjärjestelmällä someyhtiöiden sijasta. Merkel ilmaisi kuitenkin tukensa faktojen tarkistamiselle ja sisältövaroitusten julkaisemiselle.

Jack Dorsey kertoo pitkässä Twitter-ketjussaan pitävänsä ratkaisua oikeana yhtiölleen.

– Olimme poikkeuksellisessa ja kestämättömässä tilanteessa, joka pakotti meidät keskittämään kaikki toimemme yleiseen turvallisuuteen. Verkon ulkopuolella tapahtuvat vahingot, jotka seuraavat puheesta verkossa, ovat todistetusti todellisia, ja tämä ohjaa käytäntöjämme ja valvontaamme ennen kaikkea.

Dorsey myöntää kuitenkin, että tilin sulkemisella on merkittäviä seurauksia.

– Vaikka onkin olemassa selviä poikkeuksia, tuntuu minusta, että tilin sulkeminen johtuu viime kädessä meidän epäonnistumisestamme terveen keskustelun edistämisessä. Meidän on nyt aika pohtia toimintaamme ja ympäristöämme.

Twitterin johtaja arvioi tällaisten toimien pirstovan julkista keskustelua ja jakavan ihmisiä. Hän muistuttaa Twitterin olevan vain osa suurempaa julkista keskustelua Internetissä.

– Jos ihmiset eivät ole samaa mieltä sääntöjemme ja valvontamme kanssa, voivat he yksinkertaisesti siirtyä toiseen Internet-palveluun, Jack Dorsey kirjoittaa.

Hänen mukaansa tätä haastettiin viime viikolla, kun joukko muita palveluntarjoajia päätti, etteivät ne halua alustoilleen ”sellaista, mitä ne pitävät vaarallisena”. Vapaana vaihtoehtona muun muassa Twitterille markkinoitu Parler-palvelu ajettiin maanantaina käytännössä alas, kun sekä Apple että Google poistivat sen sovelluskaupastaan.

Dorseyn mukaan päätöksissä ei ollut koordinaatiota.

– Todennäköisempää on, että yhtiöt päätyivät omiin ratkaisuihinsa tai toimivat muiden rohkaisemina.

”Aseistariisuntaa”

Vaikka ”tämä aika” saattaakin Jack Dorseyn mukaan vaatia tällaista, on tämä hänen mukaansa pitkässä juoksussa tuhoisaa avoimen Internetin ihanteille. Jack Dorsey toteaa yhtiön moderointipäätöksen eroavan hallituksen päätöksestä rajoittaa jonkun toimintaa. Hän kuitenkin myöntää, että se voi silti tuntua samalta.

– Kyllä, meidän on tarkasteltava kriittisesti käytäntöjemme ja valvontamme epäjohdonmukaisuuksia. Kyllä, meidän täytyy tarkastella sitä, miten palvelumme voi innostaa levottomuuteen ja vahinkoon. Kyllä, meidän moderointimme kaipaa lisää avoimuutta. Kaikki tämä ei saa nakertaa vapaata ja avointa globaalia Internetiä, Dorsey listaa.

Hän viittaa kryptovaluutta Bitcoiniin esimerkkinä toimivasta ratkaisusta, joka on avoin ja hajautettu. Dorsey kertoo Twitterin tekevän osansa rahoittamalla hajautettua Bluesky-standardia koko sosiaaliselle medialle. Twitter aikoo hänen mukaansa tulla tulevaisuudessa sen asiakkaaksi. Järjestelmän rakentaminen vie Dorseyn mukaan kuitenkin aikaa.

– Meidän on tärkeää ymmärtää, että kovin monille ympäri maailmaa on nyt kyse suuren epävarmuuden ja kamppailun ajasta, hän sanoo.

Twitterin johtajan mukaan nyt täytyy keskittyä ”aseistariisuntaan”, yhteisymmärrykseen ja rauhanrakentamiseen.

– Uskon Internetin ja globaalin julkisen keskustelun olevan paras ja tarkoituksenmukaisin keinomme tämän saavuttamiseksi. Tunnustan myös, ettei se tunnu siltä tänään. Kaikki, mitä tässä hetkessä opimme tulee parantamaan pyrkimyksiämme ja puskemaan meitä siihen, mitä me olemme: yksi yhteistyötä tekevä ihmiskunta.

 

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt