Verkkouutiset

Emmanuel Macron: Tarvitsemme suuren, sankarillisen kertomuksen – USA on liittolaisemme

Ranskan presidentti kysyy, miksi nuoret viehättyvät jihadismista eivätkä demokratiasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Voi sanoa, että postmodernismi oli pahin demokratiallemme tapahtunut asia. Ajatus, että kaikki kertomukset tulisi poistaa ja tuhota ei ole hyvä, Emmanuel Macron sanoo Der Spiegelin haastattelussa.

Hänen mukaansa myös media syyllistyy tähän: usein sen mielestä suurissa kertomuksissa on oltava väistämättä jotain pahaa ja siksi kertomuksen tuhoaminen on journalistinen tavoite.

– Kritiikki on tarpeellista, mutta mistä tämä viha niin kutsuttua suurta kertomusta kohtaan tulee?

Macronin mukaan tällaista kertomusta kuitenkin kaivataan kipeästi.

– Miksi osa nuoristamme viehättyy ääripäistä, esimerkiksi jihadismista? Miksi modernit demokratiat kieltävät kansalaisiaan unelmoimasta? Miksei voi olla olemassa demokraattista heroismia? Ehkä juuri se on tehtävämme: keksiä uudelleen jotain sellaista 2000-luvulla.

Vaikka Macron korostaa symboliikan merkitystä, hän ei omien sanojensa mukaan usko yksittäisten ihmisten voivan tehdä muutosta yksin, vaan tarttua ajan henkeen ja toimia sen puitteissa järkevästi.

Presidentin mukaan symboliikan arvostus näkyy Ranskassa myös siinä, että hänen toimintaansa seurataan erittäin tarkasti ja kaikkea sanottua ja sanomatta jätettyä pidetään merkityksellisenä.

– Saksa on erilainen kuin Ranska, Macron toteaa saksalaislehden haastattelussa.

– Ranskalainen yhteiskunta on rakennettu vertikaalisesti, ylhäältä alaspäin.

Hänen mukaansa ranskalaiset ovat pohjimmiltaan monarkistisesti ajattelevia, vaikka presidentti korostaakin, ettei näe itseään kuninkaana.

– Se on paradoksi: ranskalaiset haluavat valita kuninkaan, mutta haluaisivat kyetä syöksemään hänet vallasta koska tahansa tahtovat.

Sovinnon sanoja liittolaisille

Macron ei niele toimittajan hänelle esittämää väitettä Itä-Euroopan antieurooppalaisuudesta.

– Olin Bulgariassa elokuussa. Ihmiset siellä ovat innostuneita Euroopasta. Emme voi ryhtyä luokittelemaan kansoja. Aiemmin Ranska on usein tehnyt sen virheen, ettei ole puhunut kaikille pelätessään joidenkin maiden tulevan laiminlyödyksi. Olen vakuuttunut, että Euroopalle on kysyntää.

Macron painottaa haastattelussa myös transatlanttisen liittolaisuuden tärkeyttä, vaikka toteaakin, että jotkin arvot ovat leimallisesti eurooppalaisia.

– Transatlanttinen suhde on vahva ja sen tulee pysyä sellaisena. Yhdysvallat on liittolainen vapauden leirissä. Turvallisuuskysymyksissä, olkoot ne Irakissa ja Syyriassa tai Afrikasssa, olemme läheisesti sidotut toisiimme.

Näiden lisäksi Euroopan ja Yhdysvaltojen tulisi hänen mukaansa löytää yhteinen sävel Iranin, Pohjois-Korean ja ilmastonmuutoksen suhteen.

Macron pitää Ranskan roolia keskeisenä pyrkimyksessään luoda Euroopasta vapaan maailman johtaja.

– Kunnianhimo ei ole koskaan vaatimatonta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)