Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Emma Kari: Saimaan verkkorajoituksia laajennettava

Kansanedustaja toivoo maa- ja metsätalousministeriöltä pikaisia toimia saimaannorppien suojelemiseksi.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari toivoo maa- ja metsätalousministeriöltä pikaisia toimia saimaannorpan kuuttien suojelemikseksi hukkumiskuolemilta. Verkkokalastuskielto päättyi maanantaina 1.7., jonka jälkeen neljä saimaannorpan kuuttia on löydetty kuolleena.

– Aikaa verkkorajoitusten päättymisestä oli kulunut vain 12 tuntia, kun saimme tiedon ensimmäisen kuutin hukkumisesta. Heti seuraavana päivänä tuli uusia suru-uutisia. Nyt Saimaalla on hukkunut jo neljä kuuttia. Tämä on kestämätöntä, Kari sanoo.

Maa- ja metsätalousministeriön asetus verkkokalastuksen rajoittamisesta heinäkuun alkuun asti on ollut voimassa kolme vuotta. Karin mielestä on selvää, ettei rajoitus ole riittävä suojelemaan kuutteja.

– Saimaannorppa on ainutlaatuinen ja erittäin uhanalainen eläin. Kevään verkkokalastusrajoitukset ovat olemassa talvella syntyneiden kuuttien suojemiseksi. Viimeistään nyt pitäisi olla selvää, että ne eivät riitä. Rajoitukset eivät koske koko norpan esiintymisaluetta ja ne ovat voimassa aivan liian vähän aikaa.

Luontojärjestöt ja suojeluviranomaiset ovat Karin mukaan jo pitkään vaatineet verkkokalastuskieltoa heinäkuun loppuun asti. Kyselyiden mukaan myös Saimaan alueen asukkaiden selkeä enemmistö toivoo, että verkkokieltoaikaa jatkettaisiin.

– Erityisen surullista norppien hukkumisista tekee se, että ne ovat täysin turhia. Tulevaisuudessa kuuttien kuolemat pitää estää. Norpille vaarallisten pyydysten käyttöä on rajoitettava koko norpan elinalueella ja näitä rajoituksia on laajennettava vähintään koko heinäkuun mittaiseksi, Kari sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt