Emma Kari. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

”Kahdeksan aamuista luopuminen on nuorten etu”

Kansanedustaja Emma Karin mukaan varhaiset aamuherätykset ovat erityisen haitallisia murrosikäisille.

Vihreiden kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Emma Kari kehuu Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätöstä, jonka mukaan kaupungin kouluille suositellaan kahdeksan aamuista luopumista. Asia oli esillä Karin tekemän valtuustoaloitteen pohjalta.

Peruskoulujen 7–10-luokkien ja lukioiden koulupäivien alkamisaikoja siirrettäisiin myöhemmäksi syksystä 2019 alkaen. Emma Karin mukaan kahdeksalta alkavat kouluaamut ovat erityisen haitallisia murrosikäisille.

– Tutkimusten mukaan aikaiset aamut lyhentävät nuorten nukkumisaikaa ja voivat haitata oppimista. Meidän pitää huolehtia siitä, että lapset saavat tarpeeksi unta. On hienoa, että Helsingissä halutaan liittyä niiden edelläkävijäkuntien joukkoon, jotka panostavat lasten hyvinvointiin suosittamalla koulujen alkamisajankohdan myöhentämistä, Kari toteaa tiedotteessa.

Vaikka ihmisen luonnollinen unirytmi siirtyy varhaisteini-iässä myöhäisemmäksi, ei nuoren unentarve silti vähene. Myös Suomen Lukiolaisten Liitto on vaatinut kahdeksan aamuista luopumista nuorten hyvinvoinnin näkökulmasta.

– Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kouluterveyskyselyn mukaan noin puolet lukiolaisista kokee väsymystä vähintään viikoittain. Suomen Lukiolaisten Liitto toteutti keväällä kyselyn koulupäivien aikatauluista omille jäsenilleen. Kyselyyn vastanneista lukiolaisista 69 prosenttia kannatti luopumista kahdeksan aamuista, Emma Kari sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt