Maanviljelijä pui kesän kovista sateista kärsinyttä ohraa. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Elsi Katainen: Mihin viljelijöiden syyllistämisellä pyritään?

Keskustamepin mukaan viljelijät tekevät käytännön ilmastoratkaisuja päivittäin.

Keskustan europarlamentaarikko Elsi Kataisen mielestä suomalaisia viljelijöitä syyllistetään.

– Olen huolissani maatalouskeskustelun syyttävästä ja toksisesta ilmapiiristä, jota käydään faktojen sijasta mielikuvilla, Katainen kirjoittaa Iisalmen Sanomissa.

Hän viittaa kriittiseen keskusteluun EU:n maatalouspolitiikan uudistuksesta sekä Elokapina-liikkeen taannoiseen mielenosoitukseen maa- ja metsätalousministeriön edustalla.

– Kannanottojen ja mielenosoitusten keskellä unohtuu helposti se, miten hyvää työtä suomalaisen ruuantuottajat itse asiassa tekevät kansainvälisestikin vertailtuna.

Katainen muistuttaa, että Suomessa lehmät syövät tuontisoijan sijaan tehokkaasti hiiltä sitovaa ja kasvipeitteisyyden säilyttävää nurmea.

– Ilmasto- ja ympäristökestävyydessä olemme maailman kärkeä, hän toteaa.

Kataisen mukaan suomalaisilla viljelijöillä on halua ja osaamista siirtyä uusiin ja yhä kestävimpiin viljelyratkaisuihin. Siksi syyllistäminen tuntuu kohtuuttomalta.

– Viljelijöitä syyttävä keskusteluilmapiiri herättää turhautumista ja närkästystä sekä huolta siitä, miten nuoret maatalousyrittäjät jaksavat vastuullisessa ja haastavassa työssään kannattavuuskriisin puristuksissa, hän kirjoittaa.

– Onkin syytä vakavasti miettiä, kuinka moni nuori valitsee elämänurakseen alan, jos sitä syödään henkisesti ja taloudellisesti. Mihin syyllistävällä ja aliarvostavalla kohtelulla pyritään ja mihin tämä toksinen ilmapiiri johtaa? Tarvitsemme käytännön ilmastoratkaisuja, joita viljelijät jo tekevät päivittäin maatiloilla kaikkien parhaaksi, ja johon myös politiikan pitää kannustaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt