X
SULJE MAINOS
Asiakkaita Lempäälän IdeaPark -kauppakeskuksessa marraskuun alussa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Elpyminen on ekonomistin mukaan päättynyt

Talouden tahdin arvioidaan pysyvän loppuvuonna enintään nollan tuntumassa.

Danske Bankin ekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan tuotannon supistuminen syyskuussa kertoo talouden elpymisvaiheen päättymisestä.

Tuotanto kääntyi hänen mukaansa syyskuussa selvään laskuun, sillä Tilastokeskuksen tuoreiden tietojen mukaan kokonaistuotannon määrä oli 0,8 prosenttia elokuuta alhaisempi.

Koko heinä-syyskuun jaksolla bruttokansantuotteen ennakoidaan kasvaneen 2,6 prosenttia suhteessa kevääseen, mutta elpymisen kuukausivauhti oli jo elokuussa hidastunut 0,3 prosentiin.

– Kokonaisuudessaan vuoden kolmannen neljänneksen kasvutahti kuulostaa jopa erinomaiselta, mutta vaikutelma on petollinen, koska se ei huomio hidastuvaa trendiä, Appelqvist toteaa tiedotteessaan.

Myönteiset rokoteuutisetkaan eivät hänen mielestään muuta sitä tosiasiaa, että ensin pitkää selvitä pitkän talven yli.

– Suomessa epidemia on pysynyt paremmin hallinnassa kuin muualla Euroopassa, mutta kuluttajakäyttäytyminen on silti muuttunut varovaisemmaksi suhteessa kesään. Ei ole myöskään todennäköistä, että rokotteen synnyttämä tulevaisuudenusko saisi investointeja kovin nopeasti liikkeelle sen paremmin kotimaassa kuin vienninkään osalta, Appelqvist arvioi.

Muualla euroalueella tuotanto supistuu hänen mukaansa lähes varmasti vuoden viimeisellä neljänneksellä uusien koronarajoitusten takia.

– Suomen tilanne on parempi, eikä loppuvuoden osalta edes talouskasvun etumerkki ole vielä kirkossa kuulutettu. Parhaassa tapauksessa ainakin isommalta supistumiselta vältytään. Nyt ollaan jo lähellä marraskuun puoliväliä, eikä tilannetta toistaiseksi ole palvelualoilla likimainkaan yhtä huono kuin keväällä, hän huomauttaa.

Voimakkaamman elpymisen ura ei silti ole Appelqvistin mielestä tällä hetkellä realismia, vaan tahti pysyy parhaimmillaankin nollan tuntumassa.

– Jonkinlaista valoa saatetaan saada joulukaupasta, koska ihmiset eivät pääse matkustamaan ulkomaille ja todennäköisesti haluavat satsata hyvinvointiin kotona ja kuluttaa keväällä säästöön jääneitä rahojaan, hän arvelee.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt