Elon sijoitustuotto pörssiosakkeista oli alkuvuonna 14,7 prosenttia. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Elon sijoitukset tuottaneet hyvin, mutta nyt odotukset alhaalla

Eläkeyhtiön alkuvuosi oli kokonaisuutena erittäin hyvä, mutta tuotot alkoivat laskea jo keväällä.

Tuotto-odotukset loppuvuodelle ovat työeläkeyhtiö Elon mukaan alhaiset. Talouskasvun heikentyminen on Elon mukaan toistaiseksi ollut melko maltillista, mutta päähuolet liittyvät edelleen kauppakiistojen myötä globaalisti heikentyneisiin teollisuuden näkymiin, Brexitiin ja Suomen kannalta Saksan talouden nopeaan heikkenemiseen.

– Globaalin talouskasvun jatko riippuu nyt keskeisesti Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppaneuvotteluiden tuloksista. Neuvottelut ovat haastavia ja välillä katkenneet. Nopeita ratkaisuja ei ole näköpiirissä, Elon sijoitusjohtaja Hanna Hiidenpalo varoittaa tulostiedotteessa.

Suomessa talousympäristön kotimaiset näkymät ovat Elon mukaan loppuvuodelle edelleen positiiviset, mutta globaalin talouskehityksen haasteet lisäävät riskiä tämän hetken ennusteita heikompaan talouskehitykseen.

– Suomalaiset pörssiyhtiöt ovat hyvässä kunnossa kohtaamaan epävarmemmat ajat, sillä yhtiöiden kannattavuus on pääosin parantunut ja taseet vahvistuneet viime vuosina, Hiidenpalo arvioi.

Elon sijoitukset tuottivat tammi-kesäkuussa 7,2 prosenttia eli 1,6 miljardia euroa.

– Ensimmäinen vuosipuolisko oli erittäin hyvä. Sijoitusomaisuus kasvoi ja vakavaraisuutemme vahvistui. Sijoitusten tuotto kipusi erinomaiselle tasolle, toteaa Elon toimitusjohtaja Satu Huber .

Toisella vuosineljänneksellä huhti-kesäkuussa Elon sijoitusten tuotto tosin jäi vain 1,9 prosenttiin.

Parhaiten alkuvuonna tuottivat noteeratut osakesijoitukset 14,7 prosenttia. Joukkovelkakirjalainojen tuotto oli 5,5 prosenttia.

Hiidenpalon mukaan hyvään tuottoon vaikutti eniten globaalien osakemarkkinoiden todella hyvä tuotto kokonaisuutena ensimmäisellä vuosipuoliskolla.

– Kaikki päämarkkinat ylsivät yli 10 prosentin tuottoihin, hän kertoo.

Elon sijoitusten markkina-arvo kasvoi alkuvuonna 23,8 miljardiin euroon.

– Osakemarkkinoilla vuoden ensimmäinen vuosipuolisko päättyi vahvaan nousuun. Keskuspankkien jälleen keventämä rahapolitiikka on saanut korot lasku-uralle, Hiidenpalo toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt