Kuvitteellisten katastrofien näkeminen voi valmentaa tositilanteen varalle. / Warner Bros. Pictures

Elokuvien katselu auttaa kriisissäkin

Katsoja oppii hyödyllisiä käyttäytymismalleja tiedostamattaan.

Tuoreen tutkimuksen mukaan katastrofielokuvien katsojilla voi olla muuta väestöä paremmat valmiudet selvitä koronakriisin kaltaisista poikkeustilanteista.

Chicagon yliopiston psykologi Coltan Scrivner mainitsee esimerkkinä vuoden 2011 Contagion-elokuvan, jonka katsojamäärät ovat räjähtäneet pilviin kuluvan kevään aikana. Pandemiasta kertova elokuva tutustutti katsojan paniikkiostoksiin, eristyneisyyteen, valehoitoihin ja muiden ihmisten välttelyyn.

Kuvitteelliset tilanteet saavat ihmiset pohtimaan omaa toimintaansa kriisissä.

– Hyvä elokuva imaisee mukaansa ja saa näkemään asiat hahmojen näkökulmasta. Ihminen harjoittelee tiedostamattaan kyseisiä tilanteita, Scrivner sanoo Guardian -lehdelle.

– Jos wc-paperipulaa ei ota huomioon, niin ihmiset suunnilleen tiesivät mitä asioita kannatti ostaa.

Tutkimuksessa 310 vapaaehtoiselta kysyttiin elokuvien katselusta ja siitä, minkä asteista ahdistusta, masennusta, ärtymystä tai unettomuutta koronakevät on heissä aiheuttanut.

Kauhuelokuvien ystävät eivät olleet kokeneet yhtä paljon ahdistusta kuin muut. Yhteiskunnallista romahdusta kuvaavia katastrofielokuvia katsoneilla oli keskimääräistä paremmat henkiset ja käytännön valmiudet kriisitilanteeseen. Havainto piti paikkansa iästä, sukupuolesta, elokuvaharrastuneisuudesta ja persoonallisuuspiirteistä riippumatta.

Coltan Scrivnerin mukaan elokuvat antavat katsojalle turvallisen tavan kokea yhteiskunnallisen kaaoksen aiheuttamat seuraukset.

– Yhden painajaisen hinnalla voit oppia, miltä pandemian jälkeinen maailma näyttää.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt