Elokuvateatteri Maxim 1 parvi Helsingissä. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Elokuva-ala: Koronarajoitukset lainvastaisia

Aluehallintovirastoja vaaditaan välittömästi muuttamaan lainvastaisia koronarajoituksia.

Elokuva-alan keskusjärjestö Suomen Filmikamari sekä yli sata elokuva-alan yritystä ja yhteisöä ympäri maata ovat kirjelmöineet kaikille aluehallintovirastoille.

Kirjelmän allekirjoittajat pitävät aluehallintovirastojen yleisötilaisuuksien rajoituksia elokuvateattereiden osalta lainvastaisina, sillä ne eivät täytä välttämättömyyden, suhteellisuuden ja tarkkarajaisuuden vaatimusta.

Aluehallintovirastoja vaaditaan välittömästi muuttamaan lainvastaisia koronarajoituksia niin, että ne sallivat elokuvateattereiden toiminnan turvallisella tavalla.

Elokuva-alan mukaan yleisön turvallisuus on ollut elokuvateattereiden ykkösprioriteetti koko koronakriisin ajan.

– Emme vastusta rajoituksia, vastustamme turhia ja tehottomia rajoituksia. Siksi esitämmekin aluehallintovirastoille elokuvateattereiden olosuhteet huomioivan rajoitusmallin, toteaa elokuvateatteriliiton puheenjohtaja Aku Jaakkola.

Hänen mukaansa aluehallintovirastoja päätökset rajoittavat elokuvateattereiden elinkeinovapautta tavalla, jolle ei ole perusteita. Rajoituksen kohdistuvat perusteettomasti myös sananvapauteen ja sivistyksellisiin oikeuksiin. Kulttuurielämään, kuten elokuvanäytöksiin osallistuminen on jokaisen perusoikeus.

Filmikamarin tietojen mukaan Suomen elokuvateattereissa ei ole tapahtunut yhtään jäljitettyä tartuntaketjua.

– Yleisenä rajoitusten perusteena on käytetty sitä, että kaikkia tartuntoja ei pystytä jäljittämään. On kuitenkin äärimmäisen epätodennäköistä, että elokuvateattereihin olisi osunut merkittävä määrä jäljittämättömiä tartuntaketjuja, eikä yhtään jäljitettyä.

Koska elokuvateattereiden toiminta on todistettavasti turvallisesti järjestettävissä, ei toiminnan rajoittaminen ole elokuva-alan mukaan tartuntatautilain edellyttämällä tavalla välttämätöntä, eikä rajoituksille ole perusteita pyydettäessäkään saatu.

Filmikamari on tehnyt oman esityksen aluehallintovirastoille, miten elokuvanäytökset voidaan järjestää turvallisesti. Esitys seuraa niitä toimia, joilla suomalaiset elokuvateatterit ovat järjestäneet turvallisesti näytöksiä koronapandemian ajan yli 1,6 miljoonalle katsojalle.

– Rajoitukset eivät vaikeuta vain elokuvateattereiden toimintaa, vaan niiden seuraukset kohdistuvat koko elokuva-alaan, tuottajiin, levittäjiin, näyttelijöihin, kuvaajiin, leikkaajiin, ohjaajiin, kaikkiin niihin ammattilaisiin, jotka elävät elokuvasta, elokuvalevittäjien puheenjohtaja Katarina Nyman toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt