X
SULJE MAINOS
Ympäristöliike Elokapinan Kriisiviestintää nyt -mielenosoitus Säätytalon edustalla Helsingissä. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Elokapina osoitti mieltä nyt Säätytalolla

Mielenosoittajat vaativat säännöllistä ilmastokriisiviestintää ja ilmastohätätilan julistamista.

Elokapinan seitsemän päivää jatkunut mielenilmausten sarja siirtyi keskiviikkona Säätytalolle, jossa hallitus piti iltakoulua ilmasto- ja ympäristökysymyksistä.

Mielenilmauksessa vaadittiin, että hallitus aloittaa säännöllisen ilmastokriisiviestinnän ja julistaa ilmastohätätilan. Mielenosoitukseen odotettiin yli sataa mielenosoittajaa.

Elokapina saapui tiedotteensa mukaan paikalle kohdatakseen pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.), jotka puolueineen eivät ole vielä ottaneet kantaa sen vaatimuksiin säännöllisen ilmastokriisitiedotuksen aloittamisesta ja ilmastohätätilan julistamisesta.

Elokapinan edustajat aikoivat myös esittää kysymyksiä Marinille ja Saarikolle, joille oli välitetty toive tapaamisesta. Mielenosoittajat halusivat tietää, uskooko hallitus tieteen viestin ilmastonmuutoksen kriisiluonteesta, ja jos uskoo, miksei sitä kohdata ja siitä tiedoteta kriisinä.

– Viimeksi tänään saimme lukea uutisista entistä huolestuttavampia tietoja ilmastokriisin etenemisestä IPCC:n vuodetusta raportista. Siksi saavuimme tapaamaan hallitusta – erityisesti Marinia ja Saarikkoa. Heillä on keskeinen valta päättää siitä, toimiiko Suomi nyt nykyisten ja tulevien sukupolvien kärsimyksen vähentämiseksi vai ei, sanoi Elokapinaa paikan päällä edustava Anton Keskinen tiedotteessa.

Elokapinan mukaan opetusministeri Jussi Saramo (vas.) ja vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari ovat esittäneet viime päivinä tukensa Elokapinan vaatimuksille kriisiviestinnän aloittamisesta ja ilmastohätätilasta.

– Myös ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) on ilmaissut olevansa pitävänsä vaatimuksia hyvinä. He eivät kuitenkaan ole julkisesti kommentoineet Elokapinan muita vaatimuksia hiilineutraaliudesta 2025 ja ilmastokansalaisfoorumin perustamisesta Suomeen.

Viime viikon torstaina Elokapinan aktivistit sulkivat liikenteen Mannerheimintiellä Pikkuparlamentin edessä. Kadunvaltaus jatkui yön yli, minkä jälkeen se siirtyi Unioninkadulle ja jatkui siellä läpi viikonlopun. Sunnuntaina mielenosoittajat jälleen katkaisivat Mannerheimintien, minkä seurauksena poliisi otti kiinni 117 ja purki sekä Mannerheimintien että Unioninkadun valtaukset.

Elokapina on osa kansainvälistä Extinction Rebellion -liikettä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt