Elokapina-liikkeen teltta Senaatintorilla Helsingissä 4. lokakuuta. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Elokapina osoittaa jälleen mieltään

Ilmauksella vastustetaan EU-parlamentin esittämää maatalouspolitiikan uudistusta.

Elokapina (Extinction Rebellion Finland) ilmoittaa järjestävänsä keskiviikkoaamuna rauhanomaisen mielenosoituksen EU:n yhteisestä maataloustukipolitiikasta eli CAP:sta.

CAP ohjaa maatalouspolitiikkaa EU-jäsenmaissa seuraavalla seitsemän vuoden budjettikaudella. Elokapinan mielenosoituksen on määrä katkaista liikenne maa- ja metsätalousministeriön maatalousosaston edessä Helsingissä.

Liikkeen mukaan mielenosoitus ja liikenteen katkaisu tapahtuvat yhteistyössä Helsingin poliisin kanssa.

Elokapinan mielenilmaus on ajoitettu ministeriön tilaisuuteen, jossa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) esittelee virkamiesjohdon kanssa Euroopan komissiolle lähetettävää kansallista CAP-suunnitelmaa.

– Elokapina, kuten myös nuorten ilmastoliike Fridays for Future ja lukuisat muut ympäristöliikkeet, katsoo, että EU-parlamentin lokakuussa ehdottama CAP-uudistus vuosille 2021–2027 on täysin riittämätön ilmaston ja ympäristön kannalta, ja tulee toteutuessaan vesittämään Pariisin ilmastosopimuksen, Elokapina toteaa tiedotteessa.

Sen mukaan CAP-uudistus on ristiriidassa myös EU:n ilmastohätätilajulistuksen ja Euroopan vihreän kehityksen ohjelman kanssa. Uuden maatalouspolitiikan katsotaan tekevän ”jo valmiiksi liian löysät ilmastotavoitteet” lähes mahdottomiksi saavuttaa.

Elokapina vaatii Suomea tekemään kansallisen tason CAP-strategiasta ja tukipolitiikasta paljon kunnianhimoisempaa ilmasto- ja ympäristöasioiden suhteen.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt