Ministeri Elisabeth Rehn Helsingissä 19. toukokuuta 2016. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Elisabeth Rehn Hornet-kaupoista KL:lle: Ruotsi uhkaili ja painosti

Entisen puolustusministerin mukaan 1990-luvun Hornet-kaupat näyttivät, että Suomi kuuluu länteen.

Elisabeth Rehn, 82, toimi puolustusministerinä, kun Suomi solmi historialliset kaupat Hornet-hävittäjistä amerikkalaisen Boeingin kanssa 1990-luvulla.

13 miljardin markan hintalappu oli lamaan ajautuvalle Suomelle valtava. Silti hankkeesta ei tingitty.

– Kun presidentti, pääministeri, puolustusministeri ja valtiovarainministeri ajavat hanketta, niin kyllä se läpi menee. Tämä on demokratian diktatuuria, RKP:n veteraanipoliitikko, ministeri Rehn kertoo Kauppalehden Optiossa julkaistussa haastattelussa.

Elisabeth Rehnin mukaan Hornet oli teknisesti paras konevaihtoehto. Sitä pidettiin kuitenkin hinnaltaan ja käyttökustannuksiltaan liian kalliina. Lopullisessa valinnassa näkyi myös ulkopolitiikka.

– Minulle oli hirveän tärkeä asia osoittaa, että olemme osa länttä.

Rehn kertoo Boeingin kilpailijoiden, ruotsalaisen Saabin ja ranskalaisen Dassaultin, ottaneen päätöksen vastaan raskaasti. Suomen puolustusministeri joutui kovan painostuksen kohteeksi.

– Se oli likaista peliä. Oli ihan selvä, että minut pannaan selkä seinää vasten. Se tuntui pahalta.

Esimerkiksi ruotsalainen talousvaikuttaja Jacob Wallenberg oli raivoissaan. Rehn kertoo Wallenbergin vieneen hänet pieneen huoneeseen Tukholmassa kuuntelemaan haukkuja. Wallenberg uhkasi jäädyttää maiden välistä kauppaa. Ranskalaisen Dassaultin pettymys näkyi huhujen mukaan Suomen EU-jäsenyysneuvottelujen vaikeuttamisena.

Hornetien korvaajaa etsitään parhaillaan. Hankkeesta tulee taas kallis, noin 10 miljardia euroa. Elisabeth Rehn uskoo, että rahat löydetään nytkin.

– Niin kovasti puhutaan uhkakuvista, että ei ole mitään hankaluuksia saada tällaiselle hankkeelle rahaa. Kyllähän puolustusbudjetti näyttää hyvältä, vaikka muualta on leikattu.

Kommentit