Elintarviketeollisuuden mukaan loppuvuodesta tuli huono eikä elpymistä näy

Vaikka suhdannenäkymät kehittyivät viime vuonna hiukan parempaan suuntaan, mitään konkreettisia merkkejä elpymisestä ei Elintarviketeollisuusliiton mukaan ole näkynyt.

Elintarviketeollisuusliiton mukaan loppuvuodesta tuli alalla huono. Vienti ei ole toipunut, ja tuotanto väheni jälleen viime vuoden lopulla. Joulumyyntikin jäi edellisen vuoden tasolle.

Alan tilauskanta on liiton mukaan ollut pitkään normaalia heikompi, ja sen odotetaan säilyvän lähikuukaudet ennallaan. Vaikka suhdannenäkyvät kehittyivät viime vuonna hiukan parempaan suuntaan, mitään konkreettisia merkkejä elpymisestä ei ole ilmaantunut.

Elintarviketeollisuusliiton arvion mukaan tuotanto ei ole Suomessa pysynyt EU:n elintarviketeollisuuden vauhdissa. Liiton puheenjohtajan Heikki Juutisen mielestä nyt tarvittaisiin sekä kysyntää lisääviä että tuottavuutta ja kustannuskilpailukykyä parantavia toimenpiteitä.

– Toivoisimme myös harkintaa ja vastuullisia päätöksiä Suomen Elintarviketyöläisten Liitolta. Kilpailukykysopimuksen ulkopuolelle jääminen heikentää edelleen kotimaisen elintarviketeollisuuden mahdollisuuksia työllistää ja toimia kovan kilpailun markkinoilla, Juutinen painottaa tiedotteessaan.

Elintarvikevienti väheni viime vuoden aikana lähes 11 prosenttia, kun maitotuotteiden vienti supistui Venäjän pakotteiden takia. Liitto arvioi, että Venäjän viennin romahdus alensi elintarvikealan tuotantoa noin 4 prosenttia.

Koko elintarvikeviennin arvo oli viime vuonna 1,5 miljardia euroa ja tuonnin arvo 4,3 miljardia euroa. EU-maiden osuus viennistä kasvoi viime vuonna 65 prosenttiin.

Elintarviketeollisuus on Suomen neljänneksi suurin teollisuudenala. Alalla työskentelee 33 000 henkeä. Elintarviketeollisuusliiton selvityksen mukaan kannattavuus on heikentynyt lähes joka toisella alan yrityksillä.

Kommentit