EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Elinkeinoelämän suhdannenäkymät ovat tummuneet nopeasti

Jyri Häkämiehen mukaan uutiset Euroopasta ovat huolestuttavia ja Suomen on varauduttava yhä pahempaan.

Suomalaisyritykset arvioivat suhdanteen pysyneen vaikeana syksyn aikana, ilmenee Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n lokakuun suhdannebarometrista.

Talouden asteittainen palautuminen on pysähtynyt ja suhdanneodotukset ovat laskeneet selvästi kesästä. Talvea kohden kuljetaan yhä suuressa epävarmuudessa.

– Koronaviruksen kiihtyminen niin Euroopassa kuin Suomessakin näkyy jo palvelualojen heikentymisenä uudelleen. Palvelualan suhdannenäkymät ovat tummuneet nopeasti kuten koko elinkeinoelämänkin. Kevääseen verrattuna tilanne on vaikeampi, sillä samaan aikaan ongelmia on nyt myös rakentamisessa ja teollisuudessa, EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen sanoo tiedotteessa.

Suhdanneodotukset koko elinkeinoelämässä ovat laskeneet saldolukuun -31, kun vielä heinäkuussa oltiin nousussa -11 pisteen tasolla. Näkymien perusteella koronakriisi ei ole vielä ohitse. Toimiala- ja yrityskohtaiset erot ovat suuria.

Vaikean taloustilanteen keskellä on myös pieni orastava valonpilkahdus.

– Teollisuuden tilanne jatkuu vaikeana, mutta suhdannenäkymissä on myös havaittavissa aavistus paremmasta. Iso kysymys on, saako Suomen vientiteollisuus kiinni Euroopan teollisuudessa käynnistyneestä kasvusta ja kuinka nopeasti, Pakarinen kertoo.

Tilaukset hupenevat ja kysynnän puute vaivaa yrityksiä

Sekä teollisuudessa että rakentamisessa tilauskannat ovat painuneet selvästi alle normaalina pidetyn tason. Tuotanto ja myynti ovat jatkaneet vähentymistään. Pakarisen mukaan selvää piristymistä on vaikea nähdä ennen kuin työkantaa alkaa kertyä lisää.

Vastaajayrityksistä 43 prosenttia koki riittämättömän kysynnän ongelmaksi.

– Uutiset etenkin Euroopasta ovat huolestuttavia ja Suomenkin on varauduttava yhä pahempaan. Tämä tarkoittaa valmiutta tukea yrityksiä työpaikkojen säilyttämiseksi, estää konkurssien yleistyminen ja sallia enemmän yrityskohtaisia ratkaisuja, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo.

Häkämiehen mielestä on tärkeää, että erityisesti koronan runtelemalla toimialoilla haetaan työehtosopimusten puitteissa ratkaisuja.

– Vain näin voidaan turvata myös välttämätön työllisyyden kasvu, Häkämies sanoo.

EK:n suhdannebarometri julkaistaan neljä kertaa vuodessa. EK tiedusteli yrityksiltä lokakuussa 2020 arvioita suhdannekehityksestä vuoden 2020 kolmannella neljänneksellä. Tiedusteluun vastasi 1 262 yritystä, joilla on Suomessa lähes 250 000 työntekijää.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt