Työehtosopimukset ovat yleissitovia ja ne vaikuttavat noin 100 000 työntekijän työsuhteen ehtoihin. LEHTIKUVA/HANNA MATIKAINEN

Elinkeinoelämän luottamus laskee kaikilla aloilla

Palvelualojen luottamus on selvässä laskussa.

– Suomessa elinkeinoelämän luottamus tulee koronaviruksen takia alaspäin palvelualojen vetämänä aivan kuten globaalistikin. Tällaista äkkipysäystä ei ole koskaan aiemmin historiassa koettu. Tilanne on nyt pahempi kuin finanssikriisissä ja suurta epävarmuutta ylläpitää se, että kukaan tiedä, kuinka pitkään tilanne tulee kestämään, sanoo Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen.

Hän huomauttaa, että maaliskuun tiedusteluun tulleista vastauksista 90 prosenttia kerättiin ennen maaliskuun puoliväliä.

Teollisuusyritysten luottamus laski maaliskuussa edelliskuukauden tasolta. Luottamusindikaattorin uusin saldoluku oli -6, joka on kaksi pistettä vähemmän kuin helmikuussa. Luottamus oli maaliskuussa yhä alle pitkän aikavälin keskiarvon (+1).

Rakennusalan luottamusindikaattorin saldoluku oli maaliskuussa -3 eli neljä pistettä vähemmän helmikuussa. Alan luottamus on kuitenkin edelleen hieman pitkän aikavälin keskiarvoa (-6) korkeammalla.

Palvelualan luottamusindikaattorin saldoluku oli maaliskuussa -6, mikä on yksitoista pistettä alempi lukema kuin helmikuussa. Luottamus painui selvemmin alle pitkän aikavälin keskiarvon, joka on +13.

Vähittäiskaupan luottamusindikaattori jatkoi laskuaan maaliskuussa. Indikaattorin uusin saldoluku oli -13, kun edellisen kuun tarkistettu saldoluku oli -6. Luottamusindikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on -1.

Sami Pakarinen toteaa, että viime päivinä on tehty hartiavoimin töitä yritysten akuutin kassakriisin välttämiseksi.

– Keskeisintä on nyt saada tuki välittymään ruohonjuuritasolle asti. Muuten kassakriisi äityy maksukyvyttömyyskriisiksi, jonka seuraukset olisivat mittavat ja niiden hoitaminen kestäisi pitkään. Tässä tilanteessa olisi tärkeää edesauttaa myös kaikkia niitä toimia, joilla voidaan tukea talouden ja työllisyyden kehitystä tässä vaikeassa tilanteessa, hän sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt