X
SULJE MAINOS
Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemen mukaan kauppa tarvitsee ennustettavan näyn tulevasta. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Elinkeinoelämän johtajat KL:lle: Hallituksen laadittava exit-suunnitelma

Koronarajoitusten purulle ja talouden avaamiselle halutaan tarkka aikataulu ja selkeät askelmerkit.

Elinkeinoelämän johtajat kehottavat hallitusta laatimaan selvän koronarajoitusten jälkeisen exit-suunnitelman ja keskittyvän rokotusten vauhdittamiseen, kertoo Kauppalehti.

Hallitus käsittelee tällä viikolla exit-ohjelmaa.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK korostaa, että Tanskassa koulut ovat alkaneet siirtyä asteittain lähiopetukseen ja pian ostoskeskukset sekä ulkoilmaravintolat avataan vaiheittain.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan Suomi tarvitsee asteittain etenevän avautumissuunnitelman.

– Tarvitaan tiekartta, jossa on selkeitä päivämääriä ja ilmaantuvuusarvoja, joita kaikki voivat sitten omalla alueellaan seurata. Yritykset tarvitsevat selvää, ennustettavaa näkymää, että ne voivat valmistautua avautumiseen, Häkämies sanoo.

Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi korostaa, että myös kauppa tarvitsee jonkun ennustettavan näyn tulevasta.

– Selkeät päivämäärät tarvitaan, milloin alkaa helpottaa, Kiviniemi toteaa.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen mukaan yrityksillä on monenlaisia odotuksia. Osa odottaa rajoitusten purkamista. Lisäksi monien yritysten työntekijät joutuvat matkustamaan.

– Nämä yritykset odottavat rokotuspasseja ja muita toimia, joilla asiakkaita pääsisi tapaamaan ja ulkomaan projekteja toteuttamaan, Pentikäinen sanoo,

Digitaalinen rokotustodistus on myös EK:n vaatimuslistalla. Järjestön mukaan työterveyshuolto pitää valjastaa työikäisten rokottamiseen, jotta tavoite saavutetaan.

Kriisitukien käsittely ja maksatukset pitää Häkämiehen mukaan saada pelaamaan, vaikka talouden avaaminen lähestyisi.

Elinkeinoelämän johtajien mukaan erikoiskauppojen tai muiden yritysten uusissa sulkemisissa ei ole järkeä.

Vaikka niihin ei suoraan kohdistu rajoituksia, ne kärsivät jo nyt ravintoloiden sulkemisesta ja etätyösuosituksista. Kauppa ei käy, koska ihmiset eivät liiku.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt