X
SULJE MAINOS
Järjestöjen mukaan todistusten tarkastaminen rajoilla sitoisi viranomaisresursseja ja aiheuttaisi ruuhkia. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Elinkeinoelämän järjestöt vaativat Suomen avautumista Euroopan tahtiin

Järjestöjen mukaan sosiaali- ja terveysministeriö aikoo esittää maahantulon rajoitusten jatkamista.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Keskuskauppakamari ja Suomen Yrittäjät vaativat, että matkailurajoitukset on purettava muiden rajoitusten tahdissa.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on järjestöjen mukaan esittämässä maahantulon rajoitusten jatkamista, vaikka suomalaisten rokotuskattavuus lähestyy jo tavoitetasoa.

Juuri päivitetyn koronastrategian toimintasuunnitelman tavoitteena on avata yhteiskunta ja pitää se auki rokotuskattavuuden tuella. Arvioiden mukaan toimintasuunnitelman rokotustavoitteeseen päästään lokakuun aikana.

Siitä huolimatta ministeriö aikoo esittää nykyisten, lokakuun puolivälissä päättyvien maahantulovaatimusten jatkamista vuoden 2021 loppuun. Jatkossakin Suomeen saapuvilta henkilöiltä edellytettäisiin luotettavaa todistusta joko kuuden kuukauden sisällä sairastetusta taudista, saadusta rokotussarjasta tai ennen Suomeen saapumista tehdystä negatiivisen tuloksen osoittavasta testistä, tai hänen olisi käytävä testissä Suomeen saavuttuaan ja toisessa testissä 72–120 tunnin kuluessa.

Matalan riskin vihreistä maista on mahdollista tulla Suomeen ilman edellä mainittuja kontrolleja, mutta vihreitä maita ei juurikaan ole johtuen Suomen määrittelemästä erittäin matalasta, vain kymmenen uuden tapauksen ilmaantuvuusrajasta. Edelleen on voimassa myös lisävaatimus siitä, että useista EU:n ja Schengenin ulkopuolisista maista Suomeen pääsee matkustamaan vain hyvin rajatuissa tapauksissa.

– Matkailulta viedään kunnon mahdollisuudet toipua kriisistä, jos tiukoista rajoituksista ei luovuta rokotekattavuuden sen salliessa. Meillä on paljon yrityksiä, jotka elävät täysin kansainvälisestä matkailusta, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo tiedotteessa.

Pitkä voimassaoloaika ei ollut välttämätön kesälläkään

Nykyistä lakia säädettäessä sen voimassaoloaikaa esitettiin jatkettavaksi vuoden loppuun. Eduskunnan perustuslakivaliokunta ja sosiaali- ja terveysvaliokunta eivät kuitenkaan pitäneet pitkää voimassaoloaikaa välttämättömänä rokotuskattavuuden jatkuvasti kehittyessä.

– Miksi siis jälleen ehdotetaan nykyisten matkustamista käytännössä rajoittavien toimien jatkamista edelleen tilanteessa, jossa lain voimaantulon kanssa samoihin aikoihin väestö Suomessa tulee kattavasti olemaan rokotettu kahdella rokoteannoksella? Jos pitkä voimassaoloaika ei ollut välttämätön rajoitustoimi kesällä, miten se olisi sitä nyt, kun rokotuskattavuus on kehittynyt ja lähestyy jo tavoitetasoa, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi ihmettelee.

Tautitapauksia esiintyy Suomessa edelleen, mutta ne ovat järjestöjen mukaan tehokkaiden rokotteiden ansiosta keskimäärin aiempaa lievempiä ja johtavat yhä harvemmin sairaalahoitoon.

Järjestöjen mukaan sairaalakapasiteetin riittävyys ei olekaan enää huolenaihe, vaan se, että koronatoimiin sidottu terveydenhuollon henkilöstö on poissa muiden sairauksien ennaltaehkäisystä ja hoidosta, ja hoitovelka paisuu paisumistaan. Järjestöjen mukaan todistusten tarkastaminen rajoilla sitoisi vielä nykyistä enemmän viranomaisresursseja ja aiheuttaisi ruuhkia.

– Suomalainen matkailuelinkeino ja myös kansainvälisesti toimivien yritysten toiminta ovat kärsineet matkailurajoituksista kohtuuttoman paljon. On tärkeää, että pääsemme avautumaan muun Euroopan tahtiin. Matkailurajoitukset on purettava muiden rajoitusten tavoin, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt