Kuntien alijäämäiset tilinpäätökset ovat herättäneet huolta järjestelmän kestävyydestä. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Elinkeinoelämä vetoaa sote-uudistuksen puolesta

Yhteisen kannanoton mukaan valinnanvapaus kaventaisi terveys- ja hyvinvointieroja.

Elikeinoelämä vetoaa eduskuntaan sote- ja maakuntauudistuksen hyväksymisen puolesta.

– Uudistusta on valmisteltu yli kymmenen vuotta. Nyt eduskunnassa käsiteltävänä oleva malli on jalostunut versio aikaisemmista: palvelujen järjestäminen keskitetään selkeästi nykyistä vahvemmille tahoille ja otetaan käyttöön laaja monituottajamalli, yhteisessä kannanotossa todetaan.

– Perusterveydenhuollon saatavuus paranee, kun verorahoitteista järjestelmää avataan nykyistä useammille palveluntuottajille ja asukkaille annetaan nyt esitetyn kaltainen valinnanvapaus.

Elinkeinoelämän mukaan kansalaisten yhdenvertaisuus paranee uudistuksen myötä, sillä valinnanvapaus on riippumaton henkilön varallisuudesta. Tämä vaikuttaa myös terveys- ja hyvinvointierojen kaventumiseen.

Järjestämisvastuun siirtäminen kunnilta maakunnille nähdään positiivisena asiana taloudellisen kantokyvyn ja kustannuskasvun taittamisen kannalta.

– Käsillä on mittava sote-palvelujen rahoitusongelma. Lukuisten kuntien alijäämäiset tilinpäätökset enteilevät kestämätöntä tulevaisuutta ilman järjestelmän perusteellista uudistamista, kannanotossa sanotaan.

– Nykyjärjestelmän jatkuva viilausten tie on kuljettu loppuun. Monopoli ei ole tuottava tai asiakaslähtöinen. Siksi tarvitsemme muutosvoimaksi järjestäjää velvoittavan valinnanvapauden.

Yhteisen kannanoton allekirjoittajina ovat Hyvinvointialan liitto, Elinkeinoelämän keskusliitto, Suomen Yrittäjät, Keskuskauppakamari, Lääkäripalveluyritykset ry, Näkemisen ja silmäterveyden toimiala ja Suomen Kuntoutusyrittäjät ry.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt