X
SULJE MAINOS
Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitalo Eteläranta 10:ssä Helsingissä. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Elinkeinoelämä: Lakiuudistus vaikeuttaisi investointeja entisestään

EK:n mukaan jo valmiiksi vähintään 3,2 miljardin euron arvoiset investoinnit ovat pysähdyksissä.

Vastoin yritysten toiveita maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) uudistus toisi merkittävää takapakkia investoinneille ja niiden edellyttämille viranomaispäätöksille. Elinkeinoelämä keskusliitto EK:n mukaan lakia ei voi esittää nykymuodossaan eduskunnalle, vaan se pitää palauttaa ympäristöministeriön valmisteluun.

Esitys on elinkeinoelämälle valitettava pettymys, toteaa EK:n johtaja Petri Vuorio.

– Mikään tekemistämme kaavoituksen keskeisistä sujuvoittamisesityksistä ei etenisi tämän lakiesityksen pohjalta. Sen sijaan esitys sisältää merkittäviä puutteita, joiden takia investointien eteneminen päinvastoin vaikeutuisi. Kehityssuunta on kestämätön, kun tiedämme Suomessa olevan jo valmiiksi vähintään 3,2 miljardin euron arvoiset investoinnit pysähdyksissä viranomaisten lupakäsittelyssä, Vuorio toteaa.

Hänen mukaansa elinkeinoelämän tavoitteena on ollut kaavoituksen sujuvoittaminen, nopeuttaminen ja joustavoittaminen siten, että kuntien elinvoimaisuus turvataan ja parannetaan elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä ja investointimahdollisuuksia.

EK:n kehittämisehdotuksina on ollut kaavatasojen vähentäminen, strategisempi ote maakuntakaavoitukseen, maanomistajalle kaava-aloiteoikeus sekä oikeus tehdä kunnalle ehdotuksia kaavasta omassaan hankkeessaan.

Lisäksi EK on ehdottanut, että kaavoitus ja rakentamisen luvitus tulisi digitalisoida nopeasti. Yritysten hankekaavoilla tulisi olla käsittelyajat eikä uuteen lakiin tule ainakaan lisätä uusia valitusoikeuksia.

Vuorin mukaan mikään näistä tavoitteista ei näyttäisi käsillä olevassa luonnoksessa etenevän parempaan suuntaan.

– Ainoastaan digitalisaatioon ollaan tuomassa edistymistä, mikä on toki myönteistä.

Lupakäsittelyn hitaus ja raskas byrokratia ovat muodostuneet Suomen vakavimmaksi investointilukoksi. EK:n tuoreen kyselytuloksen mukaan viranomaispäätöstä odottavien investointien kokonaissumma on noussut varovaisenkin arvion mukaan vähintään 3,2 miljardin euron tasolle.

Pysähdyksissä olevien yrityshankkeiden henkilöstövaikutukset ovat 9000 työpaikan tasolla.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt