Jyri Häkämies. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Elinkeinoelämä haluaa EU:n elpymisrahoitukseen tiukkaa valvontaa

Pohjoismaiden ja Baltian elinkeinoelämän järjestöt esittävät komissiolle seurantatyökalun käyttöönottoa.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK sekä Ruotsin, Norjan, Tanskan, Islannin sekä Viron, Latvian ja Liettuan sisarjärjestöt esittävät EU:n komissiolle seurantajärjestelmää, jolla jäsenmaat velvoitettaisiin julkisesti raportoimaan EU:n elpymisrahoituksen käytöstä.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan elinkeinoelämän järjestöt peräänkuuluttavat elpymisrahoitukseen tiukkaa seurantaa ja valvontaa.

– Ei riitä, että jälleenrakennamme vanhaa – on pystyttävä nostamaan Euroopan kilpailukyky aivan uuteen iskuun. Siksi EU:n elpymisrahoituksen kohtalonkysymyksenä on se, kuinka varmistetaan rahoituksen ohjautuminen alkuperäisen tavoitteen mukaisesti talouden uudistamiseen, työpaikkojen luomiseen ja kilpailukyvyn vahvistamiseen eritoten ilmastoinvestointien ja digitalisaation alueella, Häkämies toteaa tiedotteessa.

Kahdeksan maan elinkeinoelämän järjestöt esittävät komissiolle konkreettisen seurantatyökalun käyttöönottoa.

Järjestöjen mielestä EU:n jäsenmailta tulisi edellyttää, että ne määrittävät mitattavissa olevat tavoitteet elpymisrahan käytölle. Sen pohjalta komission tulisi ylläpitää julkista tulostaulua, jonka avulla tavoitteiden toteutumista pystyttäisiin seuraamaan jäsenmaakohtaisesti ja ajantasaisesti.

Tulostaulu olisi esityksen mukaan syytä liittää myös osaksi EU:n vuosittaista talouspolitiikan ohjausjaksoa ja komission säännöllisiä arviointeja.

Lisäksi olisi tärkeää varmistaa, että EU:n elpymisrahoitus ei vääristä kilpailua yritysten kesken tai suhteessa julkisiin toimijoihin. Järjestöjen mielestä on olennaista, että julkiset hankintaprosessit ovat kaikissa jäsenvaltioissa täysin avoimia kaikille eurooppalaisille yrityksille. Elpymisrahoituksen käytössä tulisi noudattaa EU:n valtiontukisääntöjä.

Vetoomus laadittiin tällä viikolla järjestöjen puheenjohtajien kokouksessa, jossa EK:ta edustivat Häkämies ja puheenjohtaja Jaana Tuominen.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt