X
SULJE MAINOS
Kokoomuksen kansanedustaja Elina Valtonen. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Elina Valtonen: Vielä ehtii pakata kassit ja lähteä maasta ilman veroa

SAK:n pääekonomisti syyttää kokoomuksen kansanedustajaa perusteettomien pelkojen lietsomisesta.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Elina Valtonen toteaa, että budjettiriihineuvottelut jatkuvat aikaisintaan huomenna torstaina.

– Vielä tänään ehtii siis pakata kassit ja lähteä ilman maastapoistumisveroa, Elina Valtonen kirjoittaa Twitterissä.

– Jos olisin riihessä, keskittyisin siihen, miten tänne houkutellaan osaajia ja investointeja eikä päinvastoin, Valtonen jatkaa.

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta paheksuu kokoomuksen kansanedustajan tviittiä.

– Onko tällaisten perusteettomien pelkojen lietsominen mielestäsi hyvä tapa käydä yhteiskunnallista keskustelua? Tiedät, että maastapoistumisvero/arvonnousuvero on kansainvälisesti valtavirtaa. Esimerkiksi USA:lla ja Saksalla on vastaavat. Ei se ole dramaattinen asia eikä karkota osaajia, Kaukoranta kirjoittaa Valtoselle.

Valtonen on toista mieltä osaajien karkottamisesta.

– Tiedät ekonomistina, että maastapoistumisveron säätäminen määritelmällisesti vähentää – ei lisää – Suomen houkuttelevuutta sijaintimaana. Osaajien ja investointien sijaintimaana meillä on muutenkin merkittävä takamatka mainitsemiisi Saksaan ja Yhdysvaltoihin, Valtonen vastaa.

Kaukorannan mielestä maastapoistumisvero ei juuri vähennä Suomen houkuttelevuutta.

– Periaatteessa tällainen veropohjan tiivistäminen mahdollistaisi verokantojen alentamisen tai vaikkapa TKI-verovähennyksen, jolloin rakenteellisena ratkaisuna tämä pikemminkin parantaisi houkuttelevuutta, Kaukoranta kirjoittaa.

Valtosen mielestä veroastetta pitäisi alentaa.

– Meidän pitäisi toteuttaa TKI-verovähennys ja alentaa pitkäjänteisesti veroastettamme ilman, että tehtailemme uusia veroja, Valtonen linjaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt