X
SULJE MAINOS
Elina Valtonen. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Elina Valtonen: Euroopan on palattava vahvaan markkinatalouteen

Kansanedustajan mukaan EU:n elpymisvälineen poliittinen merkitys on sen taloudellista vaikutusta suurempi.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Valtosen mukaan Eurooppa vaikuttaa olevan koronakriisin jäljiltä yhtenäisempi kuin koskaan.

Hän arvioi, että löysän keskuspankkipolitiikan aikana elpymisvälineen taloudellinen vaikutus Euroopalle tulee jäämään erittäin rajalliseksi, minkä lisäksi se jakautuu usealle vuosikymmenelle.

– Sovun poliittinen merkitys onkin paljon suurempi. Elpymisväline on yhtenäisen päätöksenteon rakenne, jonka pohjalta Euroopan on määrä ponnahtaa uudelle vuosikymmenelle, Elina Valtonen kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan.

– Toki voidaan kyseenalaistaa elvytyksen mielekkyyttä nyt, kun talous on lähdössä kasvuun. Digitalisaatioon, vihreään siirtymään ja infraan on järkevä panostaa joka tapauksessa. Suomen omassa päätösvallassa olisi myös se, että laskisimme ennätyskorkeaa veroastettamme ja tekisimme myös muita välttämättömiä uudistuksia, jotka tekisivät Suomen taloudesta eurokuntoisen, Valtonen jatkaa.

Kansanedustaja toivoo EU:sta yhä inhimillisempää ja vauraampaa unionia, joka hajauttaisi päätösvaltaa mahdollisimman paljon.

– Yhteisin voimin panostamme turvallisuuteen, puolustukseen, tutkimukseen, kehitykseen, koulutukseen, työmarkkinoihin, sosiaaliturvaan ja ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun. Suomella on näissä kaikissa vain voitettavaa, Elina Valtonen kirjoittaa.

Valtonen kertoo äänestävänsä elpymisvälineen ja valtiovarainvaliokunnan asettamien ponsien puolesta. Hän painottaa, että on vahvaa eurooppalaisuutta edellyttää rahaliitolta ja sen jäsenmailta uudistuksia.

– Siihen liittyy myös jokaisen maan velvollisuus vastata omista veloistaan. No-bailoutiin ja vahvaan markkinatalouteen on palattava tulevaisuudessa, riippumatta siitä, mikä yhteisen finanssipolitiikan viritys on. Vain taloudellisesti vakaa EU voi tulevaisuudessa vastata maailmanpolitiikan haasteisiin. Niitä riittää lähivuosina, kansanedustaja sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt