Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.). LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Elina Lepomäki: Olen huolissani köyhyydestä, en tuloeroista

Suomalaisilla kotitalouksilla on muihin länsimaihin verrattuna poikkeuksellisen vähän nettovarallisuutta.

Keskiviikkona julkistettu SOSTE:n selvitys eriarvoisuudesta on herättänyt keskustelua sosiaaliturvaetuuksiin tehdyistä indeksijäädytyksistä.

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäen mukaan tuloerot eivät ole tällä hetkellä akuutti ongelma Suomessa. Tärkeintä olisi tarjota ihmisille mahdollisuuksia päästä elämässä eteenpäin taustasta riippumatta.

– Itsekin kannatan vahvaa perusturvaa ja hyvinvointivaltion ajamista asentoon, jossa ei pyöriteltäisi pelkästään keski- ja hyvätuloisten rahoja heidän omiin taskuihinsa.

Tämä tarkoittaisi nykyistä vahvempaa perusturvaa ja ansiosidonnaisten etuuksien siirtämistä laajemmin ihmisten vapaaehtoisuuden varaan. Pienempi verorasitus johtaisi Lepomäen mukaan vireämpään kansantalouteen.

SOSTE:n julkaisun mukaan hallituksen toimet ovat lisänneet eriarvoisuutta viime vuosien aikana. Lepomäen mukaan tutkimuksen huomio keskittyy epäolennaiseen.

– Sen sijaan tuloeroista en ole Suomessa kovin huolissani, sillä ne ovat olleet vuosien ajan kansainvälisesti vertaillen hyvin alhaisella tasolla. Pikemmin olisin huolissani köyhyydestä erityisesti silloin, kun se estää lapsia pääsemästä elämässä eteenpäin.

Lepomäki on huolissaan siitä, että suomalaisilla kotitalouksilla on muihin länsimaihin verrattuna poikkeuksellisen vähän nettovarallisuutta.

– Tarvitsisimme enemmän kansankapitalismia eikä sitä, että pääomat keskittyvät sinne missä niitä jo on, Lepomäki pohtii.

Lue lisää: ”Perusturva ei ole murenemassa” – tutkija tyrmää tuloeroväitteet

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt