Verkkouutiset

Elina Lepomäki: Nykyisiltä eläkeläisiltä leikkaaminen olisi kohtuutonta

Allianssin seminaarissa keskusteltiin eläkejärjestelmän kehittämisestä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki ei murtaisi eläkelupausta. Hänen mukaansa eläkejärjestelmää pitää kuitenkin kehittää.

– Minä en olisi leikkaamassa nykyisiltä eläkeläisiltä sen vuoksi, että se on hieman kohtuutonta, kun ihminen on luottanut johonkin eläkelupaukseen eikä voi eläkkeelle jäädessään tehdä asialle yhtään mitään. Emme voi olettaa, että hän lähtee töihin kerryttämään elintasoaan, Lepomäki sanoi Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry:n 25-vuotisjuhlaseminaarissa.

Lepomäki keskusteli toimittaja, tietokirjailija Jari Hanskan kanssa aiheesta ”voiko eläkelupauksen murtaa? Suomen vanhetessa ja eläkemenojen kasvaessa suureksi kysymykseksi on noussut eläkelupaus. Nuori sukupolvi maksaa yhä kasvavia eläkemenoja, mutta saa itselleen aikaisempaa vähemmän.

Hanskan mielestä eläkelupaus pitäisi murtaa.

– Meidän pitäisi pystyä keskustelemaan heikossa taloustilanteessa siitä, että myös maksussa olevat eläkkeet joustaisivat nykyistä enemmän, Hanska totesi.

Hanskan mukaan eläkemenot ovat kasvaneet erittäin voimakkaasti, mutta eläkeläisten määrä ei ole kasvanut yhtälailla.

– Eläkkeelle päässeet ihmiset ovat tehneet työuransa nykyisen eläkejärjestelmän olemassaolon aikana. Samaan ajanjaksoon sijoittuu äärimmäisen nopea kasvu ja hyvinvointivaltion rakentaminen. Me olemme kehittäneet etuuksia ja niiden tasoa koko ajan paremmaksi.

– Bkt on tuplaantunut kahdenkymmenen vuoden sykleissä 60-, 70- ja 80-luvuilla. Nyt me olemme sellaisessa tilanteessa Suomen Pankin ennusteen mukaan, että seuraava bkt:n tuplaus saattaa kestää 60 vuotta. Me olemme siirtyneet hitaan kasvun aikaan.

Hanskan mukaan tilanne on hankala.

– Järjestelmästä tulee ulos jaettavaksi ne etuudet, jotka luvattiin nopean kasvun aikana. Samaan aikaan etuudet pitäisi rahoittaa tällä hetkellä, kun kasvu on hitaampaa.

Kestävä vai oikeudenmukainen

Hanskan korostaa, että verotus ei ole kiristynyt. Sen sijaan eläkemaksuihin joudutaan ottamaan palkasta koko ajan enemmän euroja, jotta eläkejärjestelmää voidaan pitää yllä.

– Eläkejärjestelmä on kestävällä pohjalla ja sen rahoitus on taattu, koska meillä on taho, jolla on käytännössä verotusoikeus, Hanska totesi.

Lepomäen mukaan kysymys ei ole siitä, onko järjestelmä kestävä. Kysymys on siitä, onko se oikeudenmukainen.

– Nyt työelämässä oleviin sukupolviin kohdistuu erittäin suuri maksurasite ja eläkkeen odotusarvo on aiempaa alhaisempi, Lepomäki sanoi.

– Tilanne on ollut se, että laittamalla euron sisään työeläkejärjestelmään saa 70 senttiä takaisin. Aikaisemmille sukupolville hyötysuhde on yli ykkösen.

Lepomäen mukaan tällä hetkellä työelämässä olevat ihmiset kantavat riskin siitä, että sijoitustuotto nyt sijoitettaville eläkkeille jää heikommaksi kuin mitä ennakoidaan.

– Eli odotusarvoinen eläke-etuus perustuu ennustuksille sijoitusten tuotosta.

– Jos vielä talouskasvu on aiempaa heikompi ja työllisyys vielä nykyistä suppeampi, niin maksurasite keskittyy hyvin pieneen porukkaan ja saattaa olla joidenkin kohdalla kohtuuton, Lepomäki muistutti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)