Venäjän Gazprom omistaa kaasuputken. Lehtikuva/Markku Ulander

Elina Lepomäki: Miksi Suomi ainoana ei näe Nord Stream II:ssa turvaongelmia?

Kansanedustajan mielestä olisi muodostettava EU-kumppanien kanssa yhdenmukainen ja turvallisuuspoliittisesti johdonmukainen kanta kaasuputkeen.

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki kirjoittaa Puheenvuorossa Fortumin olevan lähdössä mukaan Nord Stream II -kaasuputken (NS2) rahoittajaksi Uniper-kaupan myötä.

– NS2 ei ole mikä tahansa energiahanke, vaan se on poliittisesti erittäin kiistanalainen Itämeren nykyisin rauhattomassa turvallisuuspoliittisessa ilmastossa. Baltian ja Itä-Euroopan maat vastustavat kaasuputkea, Elina Lepomäki toteaa.

– Ruotsi ja Tanska näkevät kaasuputken ongelmallisena turvallisuuspoliittisista syistä. Ruotsin puolustusvoimien komentaja on ilmaissut huolensa satamien vuokraamisesta NS2-yhtiölle. Tanska on säätämässä lakia, jolla se voisi estää kaasuputken rakentamisen Tanskan vesillä.

Lepomäki huomauttaa myös, että Euroopan komissio vastustaa rakentamissuunnitelmia ja Euroopan parlamentti pitää Nord Stream 2 -hanketta EU:n energiaunionin vastaisena.

Suomi on kansanedustajan mukaan ollut NS2:n suuntaan kieli keskellä suuta ja pitänyt hanketta kaupallisena. Saksan toistaiseksi varovaisen myönteinen kanta saattaa hänen mukaansa hiukan liudentua, sillä NS2:a ajava SPD on jäämässä pois uudesta hallituksesta. Angela Merkelin CDU on ollut epäilevämpi.

Elina Lepomäen mukaan Suomen olisi ”muodostettava selkeä, EU-kumppaniemme kanssa yhdenmukainen ja turvallisuuspoliittisesti johdonmukainen, kanta Nord Stream II -kaasuputkeen”.

– Miten on mahdollista, että kaikki muut paitsi Suomi näkevät hankkeessa turvallisuuspoliittisia ongelmia? Valitettavasti Paavo Lipposen sokea Reettakaan ei niitä näe, koska Paavo Lipponen himself toimii NS2:n keskeisenä lobbarina, Elina Lepomäki toteaa.

– NS2-hankkeeseen rahoittajaksi lähteminen on toki selvä kannanotto Suomelta. Se on enemmän kuin vain ’antaa ympäristölupa talousvesille’. Jos tällä mennään, niin toivottavasti asiasta edes käydään laaja kansalaiskeskustelu.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt