Elina Lepomäki. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Elina Lepomäki: Lainariskit siirrettävä veronmaksajilta markkinoille

Kokoomuksen kansanedustajan mukaan Euroopan työ- ja pääomamarkkinat ovat edelleen alikehittyneitä.

Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) arvostelee Euroopan keskuspankkia löysästä rahapolitiikasta.

Hänen mukaansa Italian korkojen nousu on tuonut esiin epäluottamuksen Etelä-Euroopan pankkisektoria kohtaan. Lepomäki huomauttaa, että nopeasti kasautuneiden velkamäärien taustalla on erityisesti EKP:n viime vuosina toteuttama määrällisen elvytyksen ohjelma.

– Löysä keskuspankki­politiikka on pitänyt lainaehdot niin edullisina, ettei euromailla ole ollut painetta tehdä rakenteellisia uudistuksia todellisen luottokelpoisuutensa parantamiseksi, Lepomäki kirjoittaa Helsingin Sanomien vieraskynässä.

– Samalla on ostettu ­lisäaikaa heikon vakavaraisuuden pankeille, joiden taseet ovat olleet täynnä järjestämättömiä luottoja ­sekä kriisimaiden velkaa.

Lepomäen mukaan euroalue ei ole tällä hetkellä optimaalinen valuutta-alue, jolla voisi harjoittaa yhdenmukaista rahapolitiikkaa pitkäjänteisesti.

– Tämä ei johdu niinkään taloudellisista eroista maiden välillä vaan puutteellisista sopeutumismekanismeista. Euroopan työ- ja pääomamarkkinat ovat Yhdys­valtoihin nähden jäykät ja alikehittyneet.

Lepomäki toteaa, että terveillä pääomamarkkinoilla myös riskeillä on hintansa. Tämän vuoksi poikkeuksellisista keskuspankkitoimista tulisi hiljalleen luopua.

– Pankkien ja valtioiden välisen kohtalonyhteyden purkaminen vie aikaa. Se tuskin onnistuu ilman velkajärjestelyjä. Samalla on otettava askelia kohti Euroopan liittovaltiota, jossa markkinaosapuolet kantavat rahoitusriskit veronmaksajien sijaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt