Verkkouutiset

Elina Lepomäki: Konservatiivikin voi hyväksyä, että maailma muuttuu

Kokoomuksen kansanedustajan mukaan ihmiset pelkäävät menettämistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elina Lepomäki ei allekirjoita perinteistä jakoa tulevaan katsoviin liberaaleihin ja menneeseen haikaileviin konservatiiveihin.

– Liberaali ja konservatiivihan eivät välttämättä ole millään tavalla ristiriidassa. Voit olla omilta arvoiltasi varsin konservatiivinen, mutta silti hyväksyä sen, että maailma muuttuu ja hyväksyä myös sen, että jokainen muu ihminen on ihan yhtä vapaa elämään elämäänsä haluamallaan tavalla, kokoomuksen kansanedustaja Lepomäki toteaa Suomi 2049 -podcastissa.

Hän puhuu myös ”statuspelosta”. Se on Lepomäen mukaan löydetty viimeisen parin vuoden aikana tutkimuksissa Brexitin, Saksan AfD:n nousun tai Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin vaalivoiton kaltaisten protestiliikkeiden taustalta.

– Pikemmin kuin tällaisia taloudellisia pelkoja, jotka jossain kohtaa olivat se valtavirtaselitys sille, miksi ihmiset käyttäytyvät nyt näin, niin (selitys on) enemmänkin se, että ihmiset pelkäävät jonkin menettämistä, Elina Lepomäki sanoo.

Lepomäki haastaa myös perinteisen kahtiajaon käpertyvien nationalistien ja kansainvälisyyden syleilijöiden välillä. Hänen mukaansa leirit eivät ole niin ristiriitaisia kuin uskotaan.

– Esimerkiksi merkittävä osa tätä EU-kritiikkiä, joka johti muun muassa Brexitiin – vaikka siinä on tietysti paljon poliittista harhaanjohtamista – se ei niinkään tarkoita sitä, että nämä ihmiset olisivat halunneet kääntää selkänsä maailmalle tai Euroopan unionille, Euroopasta puhumattakaan. He halusivat, että heidän ääntään kuullaan paremmin.

Elina Lepomäki kertoo tuntevansa esimerkiksi Lontoon Cityssä menestyneitä pankkiireita ja juristeja, jotka kannattivat Brexitiä, vaikka he ovat eläneet ja työskennelleet koko ikänsä kansanvälisessä ympäristössä.

– Tällä lössillä ei ole mitään aikeita käpertyä tai ruveta ikään kuin impivaaralaisiksi, mutta he silti äänestivät Brexitin puolesta, Lepomäki sanoo.

– Haastan vähän sitä, että se kahtiajako olisi niin brutaali, hän jatkaa.

Elina Lepomäki selittää eliitin vastaista protestia muistuttamalla, että oli ihminen kuka hyvänsä, ei hän välttämättä tunnista itseään ”Davos-eliitistä”. Hän viittaa Davosissa kokoontuvaan World Economic Forumiin.

– Ihan järkevät, koulutetut, kansainvälisetkin ihmiset saattavat olla sitä mieltä, että ehkä tässä porukassa, joka siellä istuu, ei ole ihan kaikki maailman viisaus.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)