Elina Lepomäki KL:lle: Suomen talouden hätä on peitetty vuosia tilastokikkailulla

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäen mukaan Suomen julkistalouden hätää on pitkään peitelty, mutta nyt se on konkretisoitumassa, kertoo Kauppalehti.

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäen mukaan sillä, että luottoluokittaja Fitch heikensi Suomen luottoluokitusta, ei ole Suomelle akuuttia merkitystä. Fitch alensi Suomen luottoluokitusta perjantaina. Aiemman AAA-luokituksen sijaan Suomen luokitus on nyt AA+.

‒ Suomi on keikkunut EMU-alijäämän ja -velkarajan rajoilla parikin vuotta. Jos meillä ei luettaisi sosiaaliturvarahastojen ylijäämää alijäämäkriteeriin mukaan, niin olisimme olleet liiallisen alijäämän menettelyssä jo vuonna 2009. Tämähän on tällainen tilastokikka, joka on hyödyttänyt Suomea, mutta turhan pitkään peittänyt alleen todellisen julkistalouden hädän, joka on nyt konkretisoitumassa, Lepomäki sanoo.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb on kertonut, että EU-komissio aloittaa Suomen julkistalouden tarkemman tutkinnan.

‒ Komission kirjelmä ei kuitenkaan itsessään tarkoita vielä mitään, Lepomäki sanoo.

Hänen mukaansa luottoluokituksen alenemisella ei ole oikeastaan akuuttia merkitystä.

‒ Pikkuhiljaa saattaa usko markkinoilla murentua, mutta akuutisti ei mitään merkittävää korkoliikettä tapahdu. Meidät nähdään siirtyvän tähän tupla A:n kerhoon, eikä siinä ole mitään uutta. Tämä on vain tervetullut huomautus poliitikoille siitä, mikä on talouden trendi Suomessa. Jos emme proaktiivisesti itse lähde reagoimaan, niin muutaman vuoden sisään muut tekevät sen meidän puolestamme, Lepomäki muistuttaa.

Hän myöntää, että Suomen yhteiskunnallinen tilanne talouden uudistuksille on haastava:

‒ Eihän se helppoa ole, mutta ei sen tarvitsekaan olla.

Lepomäki painottaa, että Suomen pitäisi hoitaa yhteiskuntansa asiat demokraattisesti korporatiivisuuden sijaan.

‒ Meillä on demokraattisesti valittu enemmistöhallitus, ja etujärjestöjen pitäisi antaa hallitukselle rauha toimittaa sitä asiaa, jota varten äänestäjät ovat meidät sinne valinneet, hän sanoo.

Kommentit