Elina Lepomäki. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Elina Lepomäki HS:lle: Kokoomus ajaa universaalia ansioturvaa

Nykyinen ansiosidonnainen työttömyysturva on kansanedustajan mukaan epäoikeudenmukainen.

Kokoomuksen puoluehallitus on hyväksynyt kannan, jonka mukaan puolue kannattaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulottamista kaikille.

– Kokoomus on nyt kääntynyt ajamaan universaalia ansioturvaa. En tiedä, onko kokoomus varsinaisesti aiemminkaan sitä vastustanut, mutta puolueella ei ole ollut asiaan kovin vahvaa kantaa, sanoo kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.)Helsingin Sanomille.

Tällä hetkellä ansiosidonnaista työttömyysturvaa voivat saada vain työttömyyskassojen jäsenet. Myös kassoihin kuulumattomat joutuvat maksamaan palkastaan lakisääteisiä työttömyysvakuutusmaksuja. Työttömäksi jäädessään he ovat kuitenkin oikeutettuja vain alhaisempaan perusturvaan.

– Viimeistään menneen kevään olisi pitänyt herättää ihmiset siihen, ettei tämä järjestelmä ole oikeudenmukainen. Jopa kymmenettuhannet lomautetut ovat jääneet ilman ansioturvaa, koska eivät ole ymmärtäneet liittyä työttömyyskassaan. Eihän se näin voi mennä, Lepomäki toteaa.

Vain noin viisi prosenttia ansioturvan kuluista rahoitetaan kassojen jäsenmaksuilla. Loput 95 prosenttia rahoitetaan työttömyysvakuutusmaksuilla ja verovaroilla.

Lepomäen mukaan nuoret ovat vaikeassa tilanteessa. Monet pätkätyöläiset eivät liity työttömyyskassaan, koska eivät tiedä voivansa olla oikeutettuja ansiosidonnaiseen.

Työntekijäjärjestöt ovat vastustaneet ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulottamista kaikille.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt