Elina Lepomäki: Äänestetäänkö maakuntavaaleissa poliitikkoja tehtäviin, joita ei ole olemassakaan?

Kansanedustajan mukaan maakuntien päätösvalta tulee joka tapauksessa olemaan pieni.

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäen mielestä sote-uudistuksen yhteydessä olisi pohdittava sitä, että uudistuksen alkuvaiheessa luovutaan poliittisesta, vaaleilla valitusta tasosta maakuntien päätöksenteossa.

”Varsinkin, jos valinnanvapauslainsäädäntö viivästyy. En itse näe järkeä järjestää puolen vuoden päästä maakuntavaaleja, kun emme vielä edes tiedä, mikä maakuntavaltuutettujen rooli tulee olemaan”, Lepomäki kirjoittaa Uuden Suomen blogissa.

Hänen mukaansa maakuntien päätösvalta on joka tapauksessa pieni.

”Palvelulupaus on valtakunnallinen ja palveluiden rahoitus järjestetään valtion budjetista. Mitä poliittista päätäntävaltaa jää – tai edes pitää jäädä – maakuntapäättäjille?”, Lepomäki kysyy.

Maakuntien pääasiallinen tehtävä sote-ratkaisussa on huolehtia palvelulupauksen ja kilpailun toteutumisesta alueella. Siihen riittää Lepomäen mukaan tehokas ja osaava virkamiesjohto.

Lepomäen mukaan nyt on riski, maakuntavaltuutetut valitaan tehtävään, jota ei varsinaisesti ole olemassakaan.

”Silloin reipas poliitikko alkaa helposti keksiä itselleen ylimääräistä vastuuta. Poliittinen päätäntävalta tulee mielestäni siirtää maakuntatasolle vasta aidon budjettivallan myötä”, Lepomäki sanoo.

Lepomäki sanoo, että asia olisi hyvä keskustella auki:

”Kuulen mielelläni kaikki hyvä perustelut poliittisten maakuntapäättäjien puolesta.”

Kommentit