”Elämme vaarallista aikaa” – ”Venäjä yrittää eristää Suomen lännen yhteydestä”

Lasse Lehtisen mielestä Venäjän tahallinen paine jakaa suomalaista yhteiskuntaa.

Kirjailija ja entinen europarlamentin jäsen Lasse Lehtinen (sd.) kirjoittaa Ilta-Sanomissa myöntyväisten ja vastarintaan käyneiden pitkästä historiasta, hatuista ja myssyistä, Suomessa.

– Itsenäisyystaistelussa tarvittiin hattumaisia otteita. Kahdenkymmenen vuoden ajan nuori Suomi luulotteli itselleen olevansa itsenäinen ja puolueeton, kunnes (Josif) Stalin herätti sinisilmät talvisodan todellisuuteen. Itsenäisyyttä puolustettiin kahdessa sodassa ja sitä seuranneessa sisäpoliittisessa taistelussa. Puna-armeija ei päässyt Suomeen, Lasse Lehtinen toteaa.

– Niinpä Neuvostoliitto päätti miehittää Suomen henkisesti. Urho Kekkosen johdolla siirryttiin vähitellen toisen autonomian aikaan.

Toisen autonomian aika päättyi Lehtisen mukaan Neuvostoliiton hajoamiseen, jota Vladimir Putin pitää ”viime vuosisadan suurimpana geopoliittisena katastrofina”.

– Niinpä Venäjä tarjoaa meille nyt kolmatta autonomiaa. Se yrittää eristää Suomen lännen yhteydestä uhkailemalla, kiristämällä ja lahjomalla.

Lasse Lehtisen mukaan nyt ”elämme vaarallista aikaa”.

– Venäjän tahallinen paine jakaa jo nyt suomalaista yhteiskuntaa. Se on aiheuttanut ilmiöitä, joita on vaikea hallita etenkin huonossa taloustilanteessa. Putinin tarjous näyttää miellyttävän turhan monia suomalaisia, aina Johan Bäckmanista Paavo Väyryseen.

Osa länttä

Lasse Lehtinen kertoo ulkoministeri Timo Soinin sanoneen pari viikkoa sitten, miten on nurinkurista puhua Suomesta jonkinlaisena välittäjänä EU:n ja Venäjän välillä ikään kuin olisimme taas EU:n ulkopuolella.

– ”Teimme perustavan valinnan Euroopan unioniin liittyessämme – kyse on taloudesta, turvallisuudesta ja identiteetistä. Olemme osa länttä”, Lehtinen siteeraa.

– Suomella ole Venäjän suhteen mitään erityisasemaa. Ongelmia sen sijaan on. Uusimpana ja vakavimpana asiallisen rajavalvontayhteistyön puuttuminen Pohjois-Suomessa. Ensin Venäjä tuki turvapaikanhakijoiden siirtymistä rajan yli Suomeen, nyt se näyttää ainakin hetkeksi muuttavan taktiikkaa.

Hänen mielestään nyt ei todellakaan ole myssyjen aika, jos haluamme pysyä täysivaltaisena osana läntistä maailmaa.

– Suomi ei milloinkaan ole ollut niin itsenäinen kuin EU:n jäsenenä, vaikka usein muuta uskotellaan. Tätä ajanjaksoa saatetaan pahimmassa tapauksessa myöhemmin muistella suurella kaipauksella.

Kommentit