Pääministeri Sanna Marinin hallitus päätti työllisyyspaketista, jonka vaikutusta julkiseen talouteen ekonomistit pitävät vähäisenä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Eläkeputken vähäinen vaikutus hämmästyttää – ”kallis paketti”

Ekonomistien mukaan pelkät työllisyystoimet eivät riitä, vaan tarvitaan myös sopeutustoimia.

Akavan opintovapaalla oleva pääekonomisti Eugen Koev hämmästelee eläkeputken poistamisen vähäistä vaikutusta julkiseen talouteen.

– Tämä oli hyvin merkittävä päätös. Mutta katsokaa luvut: 9 100 lisää työllistä vahvisti julkista taloutta netto 165 miljoonaa euroa, 18 000 euroa per työllinen. Kestävyysvaje on 10 miljardia. Laskekaa itse monellako SADALLA tuhannella pitää kasvattaa työllisyyttä, Eugen Koev kirjoittaa Twitterissä.

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta on samaa mieltä Koevin kanssa.

– Juuri näin. On illuusio, että kestävyysvajeen voisi hoitaa ilman suoria sopeutustoimia pelkillä työllisyystoimilla. Verot ja menot on jossain vaiheessa otettava keskusteluun, jos haluaa kestävyysvajeen umpeen. Ei ehkä nyt, mutta jossain vaiheessa, Ilkka Kaukoranta kirjoittaa.

– Menot, Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen täsmentää viitaten siihen, että sopeutustoimet pitäisi tehdä leikkaamalla eikä korottamalla veroja.

Elinkeinoelämän keskusliiton ekonomisti Simo Pinomaa toteaa, että eläkeputken poistoon liittyvän toimenpidepaketin ansiosta tulee 10 000 lisätyöllistä, mutta julkistalous vahvistuu vain 165 miljoonaa euroa.

– Jos koko hallitusohjelman 60 000 lisätyöllistä tulisi samoin vaikutuksin, julkistalous vahvistusi alle 1 miljardi euroa, eikä 2 miljardia euroa, kuten työllisyystoimilla tavoitellaan. Kallis on paketti, Simo Pinomaa ynnää.

Eugen Koevin mukaan ”halvemmaksi ei muutu, koska mihin tahansa toimenpiteeseen liittyy kustannuksia”.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus päätti eilen torstaina yli 55-vuotiaiden työllisyyspaketista. Valtionvarainministeriö on arvioinut alustavasti, että paketti kasvattaa työllisyyttä noin 9 100 työllisellä. Eläkeputken osuus paketista on noin 7 900 työllistä.

Lisäksi työllisyyttä väliaikaisesti kasvattava varantovaikutus olisi noin 1 200 työllistä. Varantovaikutuksella tarkoitetaan väliaikaisesti julkiselle sektorille rekrytoituja henkilöitä.

Koko paketti vahvistaisi julkista taloutta noin 165 miljoonalla eurolla valtiovarainministeriön mukaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt