Verkkouutiset

Eläkeputken poistolle neuvotellaan hyvitystä

Työmarkkinajärjestöt hakevat ratkaisua maanantaihin mennessä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Työmarkkinakeskusjärjestöt neuvottelevat parhaillaan ratkaisusta, jolla nostetaan yli 55-vuotiaiden työllisyysastetta.

– Neuvotteluja käydään koko ajan, ja ne sujuvat ihan hyvässä hengessä. Yhteinen tavoite on se, että esitys saataisiin määräaikaan mennessä. Valmistuuko se, sen aika näyttää sitten, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo Verkkouutisille.

Neuvotteluja aiotaan käydä tiiviisti takarajaan eli ensi viikon maanantaihin asti, mutta matkaa maaliin on vielä.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus antoi budjettiriihessä työmarkkinajärjestöille toimeksiannon tehdä marraskuun loppuun mennessä yhteinen, tasapainoinen esitys toimiksi, joilla tavoitteeseen päästään.

Tavoitteena on vähentää varhaista poistumista työelämästä tavoilla, joilla saavutetaan vähintään 10[nbsp]000 yli 55-vuotiaan työllisen lisäys vuoteen 2029 loppuun mennessä valtiovarainministeriön todentamana.

Mikäli työmarkkinajärjestöt eivät saa ratkaisua aikaiseksi, maan hallitus linjaa tarvittavista toimista joulukuussa.

Kompensoivat toimet uhkaavat heikentää työllisyyttä

Taustakeskusteluissa eri työmarkkinajärjestöistä kerrotaan Verkkouutisille, että on mahdollista, että yhteinen esitys valmistuu maanantaiksi, mutta vielä ei ole valmista. Osa neuvotteluosapuolista luonnehtii kuitenkin neuvotteluja vaikeiksi.

Tavoitteeseen, yli 10[nbsp]000 työllisen lisäykseen, on hyvin vaikea päästä ilman niin sanotun eläkeputken eli työttömyysturvan lisäpäiväoikeuden poistoa.

Neuvottelut ovatkin kilpistyneet siihen, miten eläkeputken poistoa voitaisiin hyvittää ikääntyneille työntekijöille.

SAK ja STTK ovat linjanneet, etteivät ne hyväksy sitä, että työttömyysturvan lisäpäivät ainoastaan poistettaisiin ja ikääntyneet työttömät putoaisivat sen jälkeen työmarkkinatuen tai toimeentulotuen varaan.

Työnantajapuolella on huoli siitä, että eläkeputken tilalle tulevat toimet heikentävät ikääntyneiden työllisyyttä ja nostavat työnantajan työllistämiskynnystä.

Lähtökohtana on, että lisäpäivien poisto parantaa työllisyyttä, mutta neuvotteluissa arvioidaan nyt, kuinka paljon kompensoivat toimet heikentävät työllisyyttä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)