EKP:n pääkonttori Frankfurtissa. LEHTIKUVA / AFP PHOTO

EKP kertoi elvytysohjelmansa lopettamisen aikataulun

Euroopan keskuspankki alkaa supistaa arvopapereiden osto-ohjelmaansa syksyllä.

Euroopan keskuspankin neuvosto päätti torstaina kokouksessaan Riikassa supistaa syyskuun jälkeen rahapoliittista elvytystä 30 miljardista eurosta 15 miljardiin euroon kuukaudessa. Vuoden loppuun mennessä arvopapereiden osto-ohjelma lopetetaan kokonaan.

Määrällisen elvytyksen lopettamisen aikataulua onkin markkinoilla jo odoteltu jonkin aikaa.

EKP:n neuvosto aikoo kuitenkin jatkaa ohjelmassa ostettujen omaisuuserien erääntyessä takaisin maksettavan pääoman sijoittamista uudelleen niin kauan kuin on tarpeen.

EKP:n ohjauskorkoihin ei torstaina tehty muutoksia. Neuvosto kertoo pankin tiedotteessa odottavansa korkojen pysyvän nykyisellä tasollaan ainakin ensi vuoden kesän ajan ja joka tapauksessa niin kauan kun inflaatio kehittyy toivotulla tavalla.

Pankin tavoitteena on inflaation kestävä palautuminen lähemmäksi hieman alle kahta prosenttia keskipitkällä aikavälillä.

EKP:n Perusrahoitusoperaatioiden korko on edelleen 0,00 prosenttia, maksuvalmiusluoton korko 0,25 prosenttia ja talletuskorko −0,40 prosenttia.

Keskiviikkona Yhdysvaltain keskuspankki FED nosti keskiviikkona ohjauskorkoaan 0,25 prosenttiyksikköä välille 1,75 – 2 prosenttia. Lisää korotuksia odotetaan vielä tänä ja ensi vuonna.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt