X
SULJE MAINOS
Euron logo Euroopan keskuspankin pääkonttorin ulkopuolella. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

EKP aloittaa suuren rahapoliittisen elvytyksen

Talletuskorkoa lasketaan odotetusti.

Euroopan keskuspankki (EKP) aloittaa uudestaan laaja-alaisen rahapoliittisen elvytyksen, Euroopan keskuspankin neuvosto kertoo tiedotteessaan.

Tiedotteen mukaan liikepankkien talletuskorko laskee yhä enemmän negatiiviseksi –0,50 prosenttiin. Nykyisin se on –0,40 prosenttia. Ohjauskorko pysyy ennallaan 0,0 prosentissa sekä maksuvalmiusluoton korko 0,25 prosentissa.

EKP kertoo ostavansa marraskuun alusta markkinoilta arvopapereita kuukausittain 20 miljardin euron arvosta niin pitkään kuin se on tarpeellista. Myös uusi kaksiportainen talletusjärjestelmä otetaan käyttöön, jonka myötä osa talletuksista vapautetaan negatiivisesta talletuskorosta tietyin ehdoin.

Lisäksi EKP muuttaa kohdennettujen pitempiaikaisten rahoitusoperaatioiden TLTRO III -ohjelman ehtoja madaltamalla korkoa tietyin osin ja muuttaa sen kestoa kahdesta vuodesta kolmeen.

Ohjauskorkojen odotetaan pysyvän nykytasolla tai sitä alempina ainakin kunnes inflaatio yltää lähelle tai alle 2 prosentin. Nykyinen inflaatiovauhti on Euroopan unionin tilastokeskuksen Eurostatin ennakkotietojen mukaan 1,0 prosenttia.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt