Teollisuuden ja rakentamisen tuotanto kasvoi marraskuussa edellisvuodesta kaksi prosenttia. LEHTIKUVA / KIMMO MÄNTYLÄ

Ekonomistit yllättyivät tuotantoluvuista

Suomen talouden kokonaistuotanto oli marraskuussa ennakoitua vahvempaa.

Kansantalouden tuotanto jäi Tilastokeskuksen mukaan marraskuussa vain 0,4 prosenttia vuodentakaisesta. Edellisestä kuukaudesta tuotanto jopa kasvoi 0,6 prosenttia.

Danske Bankin ekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan kuukausikasvua voi pitää kohtalaisen suurena myönteisenä yllätyksenä, koska Tilastokeskus oli aiemmin arvioinut tuotannon supistuvan 0,9 prosenttia.

– Työttömyys ei ole noussut pelätysti ja erityisesti vientiteollisuuden tilanne on helpottanut ja tilauskanta elpynyt, hän huomauttaa tiedotteessaan.

Teollisuuden ja rakentamisen tuotanto kasvoi edellisvuodesta kaksi prosenttia. Maa- ja metsätalouden tuotanto pysyi vuodentakaisella tasolla, mutta palvelujen tuotanto supistui noin prosentin verran.

– Kokonaisuutta painavat edelleen palvelualojen vaikeudet, mutta ainakaan marraskuussa koronaepidemian toisen aallon voimistuminen ei vielä näkynyt niin kuin olisi voinut luulla, Appelqvist toteaa.

Minkäänlaista isompaa kasvua ei hänen mielestään silti voi palvelualoilla syntyä ilman rokotusten nopeaa toteuttamista.

– Kun riittävä rokotesuoja saavutetaan, on jokseenkin varmasti edessä nopeaa elpymistä ja palvelualojen kasvua, ainakin vähäksi aikaa. Talvella valopilkut ovat sen sijaan vähissä. Jonkinlaista viennin lisäpiristymistä saatetaan saada, kun vientiteollisuus saa tukea euroalueen teollisuuden elpymisestä, joka on toistaiseksi jatkunut lupaavasti, hän arvioi.

Ekonomistien Twitter-kommenteissa tuoreet tuotantoluvut herättävät jopa innostusta.

Esimerkiksi Akavan pääekonomistin Pasi Sorjosen mielestä on erittäin lupaavaa, että kansantalouden työpäiväkorjattu tuotanto on enää -0,4 prosenttia vuodentakaisesta ja jalostus sekä palvelut ovat noususuunnassa.

OP Ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen puolestaan pitää tuotantoluvun 0,4 prosentin laskua varmaan positiivisimpana Suomen taloushistoriassa.

– Yksi kuukausi vain toki, mutta monessako eurooppalaisessa maassa kansantalouden tuotanto on näin lähellä kriisiä edeltänyttä tasoa, hän painottaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt