"Hallituksen tulee sivuuttaa kaikki uudistukset, jotka nostaisivat työllistämisen kustannuksia tai joiden vaikutus työllisyyteen olisi miinusmerkkinen." LEHTIKUVA/JUHA SINISALO

Ekonomistit Ylelle: Vientiteollisuudelle luvassa vaikeat ajat

Asiantuntijat haluavat nopeita elvytystoimia.

Ylen haastattelemat taloustieteilijät ovat huolissaan maailmalla vellovan koronapandemian vaikutuksista Suomen vientiteollisuuteen. Asiantuntijat povaavat vientialoille haastavaa syksyä.

– Kansainvälinen kauppa laskenee yli kymmenen prosenttia, ja tämä vaikuttaa Suomen kaltaiseen avoimeen talouteen hyvin negatiivisesti, selittää Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki.

Teollisuudessa tullaan näkemään viruksen ”peräaalto”, varoittaa taas Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala. Vesalan mukaan tämä tulee vielä näkymään tilauksien voimakkaana laskuna.

Asiantuntijat kehottavat nyt toimiin yritysten tukemiseksi.

Tilannekuva päivittyy, ja on olennaista että huomiota kiinnitetään myös palveluvientiin. Miten esimerkiksi viennin arvonlisälle varsin merkittävien IT-palveluiden käy, sanoo VATT:n johtava ekonomisti Marita Laukkanen.

Suomalaisen osaamisen markkinointia esittää Elina Pylkkänen, Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja.

– Vientimaamme elvyttävät talouksiaan kymmenillä, jopa sadoilla miljardeilla euroilla. Vienti saadaan nopeimmin vetämään vientituotteiden markkinaosuutta kasvattamalla.

Ylen haastattelemat asiantuntijat kehottavat nopeisiin elvytystoimiin. Muuten riskinä on, että yritykset lykkäävät investointipäätöksiään, sanoo ekonomisti Roger Wessman.

– Siksi julkisia investointihankkeita on järkevää aikaistaa ja toteuttaa sitä mukaa kuin yksityinen rakennustoiminta supistuu.

Useat asiantuntijoista penäävät myös muutoksia verotukseen. Osa laskisi arvonlisäveroa, ja Sosten Jussi Ahokas ottaisi käyttöön ohjaavia kulutusveroja elpymisen alettua.

– Terveysperustainen sokeri-, suola- ja rasvavero sekä kulutusta ekologisesti kestävämpään suuntaan ohjaavat verot ovat ajankohtaisimmat, Kuismanen sanoo Ylelle.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt