Helsingin Kampissa ei kuluttajia juurikaan ole liikkeellä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Ekonomistit kannattavat suoria tukia yrityksille

Taloustieteilijöiden mukaan kukaan ei ole voinut varautua liikkumisrajoitusten aiheuttamaan talousshokkiin.

Ekonomistikone.fi-sivuston kyselyssä 98 prosenttia taloustieteilijöistä piti suoria, väliaikaisia ja mittavia yrityksille kohdistettuja tukitoimia perusteltuina koronavirusepidemian vuoksi. Vain kaksi prosenttia kyselyyn vastanneista oli väitteen kanssa eri mieltä.

Kukaan vastaajista ei ollut epävarma tai vailla mielipidettä asiasta.

Kommenteissaan taloustieteilijät toteavat sivuston mukaan, että valtion toimia tarvitaan yritysten ja työpaikkojen pelastamiseksi, koska liikkumisrajoitusten aiheuttama poikkeustilanne on taloudellinen shokki, jota vastaan kukaan ei ole voinut varautua.

Lisäksi he huomauttavat, että kannustinvaikutukset ja kohdentuminen on otettava huomioon tukitoimien muotoilussa.

Ekonomisteilta kysyttiin myös arviota koronavirusepidemian vaikutuksesta hallituksen työllisyys- ja taloustavoitteisiin.
Vain yhdeksän prosenttia vastaajista katsoi, että hallituksen tulisi pitää kiinni itselleen aiemmin asettamista työllisyyttä ja julkisen talouden tasapainottamista koskevista tavoitteista. vaikka koronavirusepidemia on vienyt maamme poikkeustilaan.

Toista mieltä oli 65 prosenttia. Epävarmoja oli 22 prosenttia ja neljä prosenttia vailla mielipidettä.

Ekonomistikone.fi-sivustolla suomalaisekonomistit, muun muassa Bengt Holmström, Markus Jäntti, Marko Terviö ja Matti Pohjola ottavat kantaa ajankohtaisiin talouden kysymyksiin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt