Meyerin Turun telakka viime vuoden toukokuussa. LEHTIKUVA / LINDA MANNER

Ekonomistit AL:lle: Vielä on kasvua, vahvin aika jäämässä taakse

Ekonomistien mielestä kauppasodan uhka on toistaiseksi vasta maailmantaloutta varjostava riski.

Teollisuuden luottamus ja tilauskannat ovat kyselymittauksissa yhä hyvällä tasolla, toteaa Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus.

– Nousuvauhti on näiden tietojen perusteella pikemminkin jäähtymässä kuin kääntymässä. Samaa viestiä kertoivat maanantaina julkistetut tiedot viennistä. Parhain nousuvire on toistaiseksi takana ainakin ulkomaankaupassa.

– Talouskasvu nojaa edelleen enemmän kotimarkkinoihin. Sekä rakentaminen että palvelut kasvavat kiitettävästi, ja kuluttajien luottamus on korkealla, Brotherus sanoo Aamulehdelle.

Teollisuuden uudet tilaukset supistuivat Tilastokeskuksen mukaan toukokuussa peräti 34,7 prosenttia edellisvuoden vastaavasta kuukaudesta. Selityksenä on kuitenkin se, että vuodentakainen vertailukuukausi laivatilauksineen oli huippuhyvä.

Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi toukokuussa edelleen 3,5 prosenttia vuodentakaisesta vertailukuukaudesta. Tammi–toukokuussa oltiin 4,6 prosentin kasvuvauhdissa.

Tullin ennakkotietojen mukaan tavaravienti jäi toukokuussa viisi prosenttia vuoden 2017 toukokuuta pienemmäksi.

Yksittäiseen kuukauteen ei kannata kiinnittää liikaa huomiota, koska uusissa tilauksissa on paljon kuukausittaista vaihtelua, toteaa Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen.

–Iso taustalla oleva trendi, joka näkyy sekä viennissä että teollisuustuotannossa, on se, että vielä kasvetaan mutta vauhdikkain aika saattaa olla jo takana, Kärkkäinen sanoo.

–Tammi–toukokuun viiden prosentin kasvu teollisuustuotannossa näyttää vielä aivan hyvältä. Uudet tilaukset puolestaan indikoivat sitä, mitä kasvu tulee olemaan lähitulevaisuudessa.

Ekonomistien mielestä kauppasodan uhka ja siihen liittyvä nokittelu tariffeilla on vasta maailmantaloutta varjostava riski, joka näkyy lähinnä osakemarkkinoilla.

–Toistaiseksi se on vielä riski, ja sen seurauksena lisääntyneellä epävarmuudella on suurempi vaikutus kuin tulleilla, Kärkkäinen arvioi.

Hypon Brotheruksen mielestä kauppasodan uhka on näkynyt yllättävänkin vähän yritysten luottamusmittauksissa.

–Pientä värinää kenties, muttei suurempaa romahdusta. Selvimmin uhka näkyy osakemarkkinoilla, jotka kyllä ovat reagoineet Donald Trumpin twiitteihin, ja valuutat ovat heiluneet, Brotherus sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt