Juhana Brotherus (Lehtikuva/Heikki Saukkomaa)

Ekonomistin varoitus: Rumin tilasto liittyy pitkäaikaistyöttömyyteen

Yli kolmasosa työttömistä kuuluu vaikeasti työllistettävään ja helposti syrjäytyvään joukkoon, muistuttaa luottolaitos Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus.

Juhana Brotheruksen mukaan työmarkkinoiden pahin pulma liittyy kroonisen korkeaan työttömyyteen ja matalaan työllisyyteen.

– Suomessa ei tahdota päästä nousukauden korkeimmassa huipussakaan samoihin lukemiin kuin muissa Pohjoismaissa. Liian moni työttömänä ja liian harva töissä rasittaa julkista sektoria, eläkejärjestelmää ja syrjäyttää yksilöitä, hän varoittaa.

Brotheruksen mielestä työttömyys tulee torjua alkuunsa. Osallisuustulo ja työttömien haastattelut ovat kokeilemisen arvoisia keinoja, mutta tärkein toimi on ennaltaehkäisy.

– Työmarkkinoiden rumin tilasto liittyy kiistatta pitkäaikaistyöttömyyteen. Suomessa on reilut 100 000 yli vuoden työttömänä ollutta henkilöä työ- ja elinkeinoministeriön rekisterissä. Yli kolmasosa työttömistä kuuluu vaikeasti työllistettävään ja helposti syrjäytyvään joukkoon, hän muistuttaa.

Valoa on kuitenkin Brotheruksen mukaan onneksi näkyvissä. Kaupungeista alkanut talouskasvu tuo piilotyöttömiä ja työmarkkinoiden reunoille ajautuvia takaisin työvoimaan.

– Kasvun oksista ei saisi kieltäytyä nyt. Kaupungistuminen on selvä matalalla roikkuva omena talouskasvulle. Ei käännetä selkää sille, asuntorahoitukseen erikoistuneen Hypoteekkiyhdistyksen eli Hypon pääekonomisti Brotherus vaatii.

Lue myös:

Työttömyysaste laski 7,5 prosenttiin heinäkuussa

Kommentit