Kansantalouden tuotanto kasvoi marraskuussa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Ekonomistin mukaan on lähellä, että painuimme 2018 taantumaan

EK:n johtavan ekonomistin mukaan käännettä parempaan ei ole luvassa.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtavan ekonomistin Sami Pakarisen mukaan on mahdollista, että Suomi painui tekniseen taantumaan vuonna 2018.

Sami Pakarinen on jakanut Twitterissä kuvan Suomen kausitasoitetusta tuotannon suhdannekuvaajasta. Tilastokeskuksen tuoreiden tilastojen mukaan kansantalouden työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi marraskuussa 2,3 prosenttia vuodentakaisesta.

Työpäiväkorjattuna alkutuotanto kasvoi noin prosentin, jalostus kasvoi hieman alle viisi prosenttia ja palvelut noin puolitoista prosenttia vuoden 2018 marraskuusta.

Sami Pakarisen mukaan suhdannekuvaajasta on nähtävissä, että kasvu on alkanut hiipua. Vielä edellisvuonna vuosikasvua kiihdyttivät vuoden 2018 heikot vertailutasot, sillä tammi- ja helmikuuta lukuunottamatta työpäiväkorjattu tuontanto nousi vuoden takaiseen verrattuna joka kuukausi, elokuussa parhaillaan 2,6 prosenttia.

– Tätä vetoapua ei 2020 enää ole. Edelliskuukaudesta kasvu kuitenkin hyytyi syksyn aikana. Eikä piristystä ole luvassa, Sami Pakarinen toteaa Twitterissä.

Tilastokeskus muistuttaa, että kausi- ja satunnaisvaihteluista tasoitettujen sarjojen viimeiset havainnot tarkentuvat uusien havaintojen myötä kausitasoitusmenetelmissä. Tarkentumiset voivat etenkin suhdannekäänteissä olla suuria.

Sami Pakarisen mukaan ”nyt on enää jännitettävä, painuiko Suomi todella tekniseen taantumaan vuonna 2018”.

– Hyvin lähellä se joka tapauksessa on. Voi varmistua ensi kuun lopussa, Pakarinen katsoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt