Kasvihuoneita ravintola Yes Yes Yesin edustalla Helsingin Punavuoressa lokakuun lopulla. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Ekonomistin arvio: Talouden heikkous näkyy palveluissa

Rokotteiden laajamittainen jakelu piristäisi Danske Bankin pääekonomistin mukaan etenkin palvelualoja.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäen mukaan teollisuuden luvut marraskuulta ovat rohkaiseva merkki elpymisestä. Koronakriisi ei ole vielä ohi, mutta tuotanto, vienti ja uudet tilaukset nousivat lokakuusta.

Tilastokeskus julkaisi tänään perjantaina ennakkotietoja teollisuuden marraskuun tuotannosta ja uusista tilauksista. Tulli puolestaan julkaisi tavaroiden ulkomaankaupan tietoja marraskuulta.

Vienti heikkeni vuodentakaisesta, mutta koheni hiukan lokakuusta. Kuoppamäki huomauttaa, että tullin mukaan viennin trendi on noussut seitsemän kuukautta putkeen.

Teollisuuden tuotannossa esimerkiksi sähkö- ja elektroniikkateollisuus kasvoi edellisestä kuukaudesta 3,2 prosenttia, mikä oli Kuoppamäen mukaan selvästi suurempaa kuin kertaakaan sitten Nokian Salon tehtaan alasajon. Myös investointihyödykkeiden tuotanto on jatkunut pelättyä parempana.

Kuoppamäki arvioi, että taloustilanteen heikkous näkyy nyt lähinnä palveluliiketoiminnoissa. Yhteiskuntaa normalisoimaan tarvitaan hänen mukaansa rokotteiden laajamittaista jakelua, mikä piristää teollisuutta ja etenkin palvelualoja tämän vuoden kuluessa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt